«Καμπανάκι» από Τράπεζα Αγγλίας για τους κινδύνους του Brexit

«Καμπανάκι» από Τράπεζα Αγγλίας για τους κινδύνους του Brexit

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), προειδοποιώντας ότι το δημοψήφισμα του Ιουνίου για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ενδεχομένως να εκτινάξει το κόστος δανεισμού και να αποδυναμώσει περαιτέρω τη στερλίνα. Στις δηλώσεις αυτές προέβη η BoE τη στιγμή κατά την οποία προωθεί κανόνες για αύξηση των κεφαλαίων των τραπεζών έναντι επισφαλειών και ανακόπτει την αύξηση των πιστώσεων προς όσους έχουν ιδιόκτητα ακίνητα. Η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι από την τελευταία της έκθεση του Νοεμβρίου η προοπτική της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού κλάδου έχει επιδεινωθεί, ενώ η πιθανότητα να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Brexit) αυτήν τη στιγμή συνιστά τον σοβαρότερο εσωτερικό κίνδυνο. Παράγοντας ανησυχίας, επίσης, θεωρείται και η εκ νέου αύξηση των κινεζικών δανείων. Αξίζει να αναφερθεί πως ο διοικητής της Τραπέζης της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, δέχθηκε δριμεία επίθεση πριν από λίγο καιρό από Βρετανούς βουλευτές υπέρμαχους του Βrexit. Ο λόγος ήταν πως, κατά την εκτίμησή τους, είχε εκφραστεί υπερβολικά για τους κινδύνους που θα προέκυπταν από μία έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. Πάντως, επισήμως η Τράπεζα της Αγγλίας δεν έχει θέση για το ζήτημα.

Στις αρχές της εβδομάδας η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BoE, στην οποία προεδρεύει ο Μαρκ Κάρνεϊ, δήλωσε συγκεκριμένα ότι «η κλιμακούμενη και παρατεταμένη αβεβαιότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω υποτίμηση της στερλίνας και να επηρεάσει το κόστος χρηματοδότησης για πολλούς». Η στερλίνα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών ως προς το δολάριο από τις αρχές της χρονιάς έως σήμερα. Οι αναλυτές της χρηματαγοράς στοιχηματίζουν πως η αστάθεια θα επιταθεί όσο πλησιάζει η ημερομηνία του δημοψηφίσματος. Η ανησυχία για την προοπτική του Brexit δεν είναι ασυνήθιστη εκ μέρους της BoE. Εκείνο που δημιουργεί απορία, είναι ότι η κεντρική τράπεζα περιορίζει τις χορηγήσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων και εφαρμόζει αμφιλεγόμενο σχέδιο για διαφοροποίηση των κεφαλαίων έναντι επισφαλειών των εμπορικών τραπεζών αναλόγως του σταδίου του εκάστοτε οικονομικού κύκλου. Εκτιμάται πως ο άμεσος αντίκτυπος αμφοτέρων των μέτρων πιθανώς να είναι ήπιο, αλλά υποδηλώνουν μια κατεύθυνση που λαμβάνει η πολιτική της BoE, ενώ συν τω χρόνω μπορεί να υπάρξουν περισσότερες επιπτώσεις. Τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει να επισημανθεί πως ο δανεισμός με σκοπό την αγορά ακινήτων προς ενοικίαση ανθεί στη Βρετανία και φθάνει συνολικά τα 200 δισ. στερλίνες.

Εντούτοις, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και η κυβέρνησή του προωθούν δυναμικά την ιδιοκατοίκηση και αυξάνουν τη φορολογία στον κλάδο, δημιουργώντας ανησυχίες στην Τράπεζα της Αγγλίας ότι ο στόχος της να αυξήσει τον δανεισμό στους έχοντες ακίνητα κατά 20% τον χρόνο ίσως λειτουργήσει εις βάρος των προδιαγραφών παροχής πιστώσεων. Ως αποτέλεσμα, η BoE συστήνει στις τράπεζες να διασφαλίσουν πως, όταν εξετάζουν τις νέες αιτήσεις χορήγησης δανείων, πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τις νέες φορoλογικές διατάξεις, να ελέγχουν τα εισοδήματα των ιδιοκτητών ακινήτων και να διασφαλίζουν ότι τα εισοδήματα από μισθώματα επαρκούν να καλύψουν στεγαστικό επιτόκιο τουλάχιστον 5,5%. Επί του θέματος, ο κ. Κάρνεϊ τόνισε πως οι περισσότερες εμπορικές τράπεζες στη Βρετανία έχουν καταρτίσει ανάλογους κανόνες, αλλά αναμένει ότι η καθολική εφαρμογή τους θα περιορίσει τον αριθμό των εγκριθέντων στεγαστικών δανείων κατά 10% – 20% σε μία τριετία, χωρίς να χρειαστεί να γίνει κάτι άλλο. «Είναι άτολμη κίνηση αυτή», παρατηρεί ο οικονομολόγος της Capital Economics, Πολ Χόλγκγουορθ, προσθέτοντας ότι η αύξηση του δανεισμού σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει με παλαιούς ιδιοκτήτες ακινήτων, που τροποποιούν τα στεγαστικά τους δάνεια παρά με νέους δανειολήπτες». Πάντως, δεν αποκλείεται προσεχώς να επιβληθούν αυστηρότεροι κανόνες, ιδίως εάν ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, υλοποιήσει τα σχέδιά του για εκχώρηση στην BoE περαιτέρω αρμοδιοτήτων στα συγκεκριμένα δάνεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή