Συγκέντρωση στον τραπεζικό κλάδο της Ιταλίας

Συγκέντρωση στον τραπεζικό κλάδο της Ιταλίας

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συγχώνευση δύο ιστορικών ιταλικών τραπεζών, των Banco Popolare και Banca Popolare di Milan, φαίνεται να ξεκινά η διαδικασία συγκέντρωσης του κλάδου, που θα οδηγήσει σε λιγότερους αλλά ισχυρότερους ομίλους στη γειτονική χώρα. Στόχος της διαδικασίας αυτής είναι να αφήσει ο τραπεζικός κλάδος της Ιταλίας πίσω του τη δίνη της πτώσης των μετοχών του στην οποία βρέθηκε στις αρχές του έτους.

Ως πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά και προς τη στήριξη της ιταλικής οικονομίας, τη χαιρέτισε η μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα της Ιταλίας, Il Sole 24 Ore. Δεδομένου, άλλωστε, ότι είναι η πρώτη συγχώνευση τραπεζών που έγινε υπό την αιγίδα της Ενιαίας Εποπτικής Αρχής Τραπεζών της Ευρωζώνης, η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής της εν λόγω αρχής, τόνισε πως «πρέπει να αποτελέσει επιτυχία καθώς μπορεί να είναι η αρχή μιας σειράς ανάλογων συμφωνιών».

Εχουν προηγηθεί μήνες σχοινοτενών διαπραγματεύσεων με την εποπτική αρχή σχετικά με τη διακυβέρνηση της νέας τράπεζας και την κεφαλαιακή της επάρκεια. Κατέληξαν σε συμφωνία όταν τα Δ.Σ. των δύο τραπεζών συναίνεσαν αφενός σε αύξηση κεφαλαίου της Banco Popolare κατά ένα δισ. ευρώ και αφετέρου σε περαιτέρω άντληση κεφαλαίων ύψους 500 εκατ. ευρώ μέσω της πώλησης περιουσιακών τους στοιχείων.

Δημιουργείται, έτσι, ο τρίτος σε μέγεθος τραπεζικός όμιλος στην Ιταλία μετά τη UniCredito και την Intesa Sanpaolo, που θα έχει άθροισμα ενεργητικού ύψους περίπου 170 δισ. ευρώ και περισσότερους από 25.000 υπαλλήλους. Θα δραστηριοποιείται κυρίως στη βόρεια Ιταλία καθώς θα έχει ηγετική θέση στην αγορά της Λομβαρδίας και σημαντικό μερίδιο αγοράς στις περιοχές της Εμίλια Ρομάνα και της Τοσκάνης.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές της Il Sole 24 Ore, η συγχώνευση των δύο τραπεζών θα αποτελέσει πρότυπο για τις ιταλικές αλλά και γενικότερα και για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Είχε τη στήριξη της ιταλικής κυβέρνησης και ιδιαιτέρως του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, που αποβλέπει στη συγκέντρωση του τραπεζικού κλάδου μέσω συγχωνεύσεων. Εκτιμά πως έτσι θα δημιουργηθούν τραπεζικοί όμιλοι με μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία, θα αυξηθεί η κερδοφορία των τραπεζών και κατά συνέπεια και ο δανεισμός τους προς την οικονομία. Η αύξηση του δανεισμού είναι το ζητούμενο, καθώς η Ιταλία αγωνίζεται να ανακάμψει μετά τη βαθύτατη ύφεση των προηγούμενων ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή