Πλήγμα στον ευρωπαϊκό τουρισμό από τις τρομοκρατικές επιθέσεις

Πλήγμα στον ευρωπαϊκό τουρισμό από τις τρομοκρατικές επιθέσεις

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καίριο πλήγμα στις αερομεταφορές και γενικότερα στη βιομηχανία ταξιδιών έχει καταφέρει η τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες, καθώς αναμένεται πως οι διεθνείς αφίξεις στη βελγική πρωτεύουσα θα είναι φέτος κατά 24% λιγότερες. Παράλληλα, όμως, το πλήγμα έχει μεταδοθεί σε όλη την Ευρώπη, αφού οι αφίξεις στο σύνολο της Γηραιάς Ηπείρου εκτιμάται πως θα είναι φέτος μειωμένες κατά μέσον όρο 5%.

Οπως δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο Ολιβιέ Γιάγκερ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Forwardkeys, που καταγράφει τις μετακινήσεις και αναλύει τα δεδομένα 14 εκατ. κρατήσεων καθημερινά, «επιβεβαιώνονται τα στοιχεία που πολλοί υποψιάζονταν και η τρομοκρατία επηρεάζει πάλι σημαντικά τις μετακινήσεις διεθνώς». Ο άμεσος αντίκτυπος των βομβιστικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες ήταν μεγαλύτερος από εκείνον μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο, όπου οι καθαρές κρατήσεις (κρατήσεις μείον ακυρώσεις) μειώθηκαν κατά 101%. Δηλαδή εκτινάχθηκαν οι ακυρώσεις. Στις Βρυξέλλες, οι καθαρές κρατήσεις μέσα στην πρώτη εβδομάδα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις μειώθηκαν κατά 136%. Ο λόγος είναι εν μέρει και το γεγονός ότι έκλεισε τελείως το αεροδρόμιο της βελγικής πρωτεύουσας. Μετά το αρχικό σοκ, ο αριθμός των ακυρώσεων άρχισε σταδιακά να επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα και αναμένεται στο εγγύς μέλλον να φανεί κατά πόσον θα συνεχιστεί η βελτίωση. Ο τομέας που επλήγη στον μέγιστο βαθμό ήταν εκείνος των ταξιδιών αναψυχής στη βελγική πρωτεύουσα, με τις καθαρές κρατήσεις σε ελεύθερη πτώση 150% μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας διαβλέπουν ήδη πολύ πιο περιορισμένο αντίκτυπο στις κρατήσεις για την περίοδο των θερινών διακοπών. Παραμένουν, πάντως, σε χαμηλά επίπεδα οι κρατήσεις για το χρονικό διάστημα από τις 14 Απριλίου μέχρι και τις 31 Αυγούστου, με τις Βρυξέλλες να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη μείωση από χώρες εντός Ευρώπης, και συγκεκριμένα 29%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Το πλήγμα είναι εξίσου σημαντικό για άλλους δημοφιλείς προορισμούς στην Ευρώπη, όπως το Παρίσι, στο οποίο καταγράφεται μείωση κρατήσεων 13%. Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Γιάγκερ, προορισμοί όπως η Ισπανία δεν αναμένεται να πληγούν, καθώς δεν υπήρξαν στόχος επιθέσεων προσφάτως. Αναμενόμενη, όμως, είναι η μείωση κατά 13% που καταγράφεται και στις αφίξεις στην Κωνσταντινούπολη, ενώ παράλληλα οι κρατήσεις είναι μειωμένες σε όλον τον κόσμο. Ειδικότερα η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού καταγράφει πτώση κρατήσεων κατά 20% και όλη η αμερικανική ήπειρος εμφανίζει μείωση 17%. Στον αντίποδα βρίσκονται δύο χώρες που παρουσιάζουν έως τώρα αυξημένες κρατήσεις: η Κίνα με 38% και το Ισραήλ με 23%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή