Φθηνότερα δάνεια στις επιχειρήσεις

Φθηνότερα δάνεια στις επιχειρήσεις

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε πως μειώθηκε το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, προσθέτοντας μια ακόμη θετική ένδειξη μετά τη στροφή της ευρωτράπεζας σε μια επεκτατική νομισματική πολιτική ένα χρόνο πριν. Ο σύνθετος δείκτης του κόστους δανεισμού ή μέσο επιτόκιο σε εταιρείες εκτός χρηματοπιστωτικού κλάδου διολίσθησε κατά 11 μονάδες βάσης στο 1,98% σε μηνιαία βάση, υποχωρώντας κάτω από το 2% για πρώτη φορά στα χρονικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Τέλη Μαρτίου είχαν δοθεί στη δημοσιότητα στοιχεία που επιβεβαίωσαν την αύξηση του δανεισμού σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά τον Φεβρουάριο από πέρσι, όπως και την επέκταση στην προσφορά χρήματος κατά 5%.

Αποδίδει το Q.E.

Φαίνεται, ως εκ τούτου, να διαμορφώνεται σταδιακά μια θετική εικόνα στην παροχή δανείων με ευνοϊκούς όρους στην Ευρώζωνη, που όμως απομένει να αποδειχθεί εάν είναι αρκετή για να επιταχύνει τη μετριοπαθή ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει εδώ και ένα χρόνο η ΕΚΤ αποφέρουν αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία, αν και ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι τονίζει πως χρειάζεται και η συνδρομή της δημοσιονομικής πολιτικής για να ενισχυθεί η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

Στη χθεσινό δελτίο Τύπου της ΕΚΤ αναφέρεται πως εκτός της μείωσης του μέσου επιτοκίου για τα δάνεια των επιχειρήσεων κάτω από το 2%, το κόστος πίστωσης (δηλαδή το επιτόκιο) για τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου άνω του ενός εκατ. ευρώ –αλλά με σταθερό επιτόκιο για το α΄ τρίμηνο– διολίσθησε στο 1,28% με πτώση κατά 11 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο από τον Ιανουάριο.

Το μέσο επιτόκιο για τα στεγαστικά δάνεια παρουσίασε αμελητέα μεταβολή στο 2,20%, με οριακή πτώση μόνο κατά 3 μ.β. Παράλληλα, το κόστος πίστωσης στα καταναλωτικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο –αλλά με σταθερό επιτόκιο για ένα έτος– μειώθηκε κατά 31 μ.β. στο 5%. Το κόστος πίστωσης στα 10ετή στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο διολίσθησε κατά 7 μονάδες βάσης στο 2,33%. Για τις επιχειρήσεις, το επιτόκιο στις 12μηνες προθεσμιακές καταθέσεις υποχώρησε κατά 3 μ.β. στο 0,23% τον Φεβρουάριο από τον Ιανουάριο. Για τα νοικοκυριά, το επιτόκιο στις 12μηνες και τρίμηνες προθεσμιακές καταθέσεις παρουσίασε οριακή μεταβολή στο 0,62% και 0,60%.

Τέλη Μαρτίου, η ΕΚΤ είχε δημοσιοποιήσει στοιχεία για αύξηση των δανείων στις εταιρείες εκτός του χρηματοπιστωτικού κλάδου κατά 0,9% τον Φεβρουάριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, αντανακλώντας τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το 2011. Αντίστοιχα, τα δάνεια προς τα νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 1,6% τον Φεβρουάριο, φθάνοντας και πάλι το υψηλότερο επίπεδο στην τελευταία τετραετία. Στην αγορά στεγαστικής πίστης, ωστόσο, η κατάσταση παραμένει στάσιμη όσον αφορά το κόστος δανεισμού, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της ΕΚΤ.

Μια έστω και βαθμιαία βελτίωση στην παροχή δανείων στην πραγματική οικονομία αποτελεί ανάσα ανακούφισης για τον πρόεδρο της ευρωτράπεζας, αν και υπάρχουν ακόμη περιθώρια για ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας. Συν τοις άλλοις, οι οικονομίες της Ευρωζώνης καλούνται να διατηρήσουν αυτούς τους έστω και μετριοπαθείς ρυθμούς ανάπτυξης σε ένα αντίξοο διεθνές περιβάλλον.

«Ορθή πολιτική»

Οπως έχει σχολιάσει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, Χόλγκερ Σμίτινγκ, η ΕΚΤ ακολουθεί πια τη σωστή νομισματική πολιτική. «Δεν θα πρέπει να αναρωτιέται κανείς τους λόγους που η ζήτηση (δανείων) είναι τόσο εξασθενημένη όλα τα προηγούμενα χρόνια. Την αναχαίτιζε η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ που ήταν λιγότερο επιθετική από τα μέτρα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και ηπιότερη από την απαιτούμενη για να διατηρηθεί ο δείκτης πληθωρισμού κοντά στο 2%», είχε τονίσει ο κ. Σμίτινγκ.

Πέρυσι τον Μάρτιο, η ΕΚΤ δρομολόγησε γενναία μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, υιοθετώντας πρόγραμμα αγοράς τίτλων –επί το πλείστον κρατικών ομολόγων– 60 δισ. ευρώ κάθε μήνα. Τον προηγούμενο μήνα, η ΕΚΤ επέκτεινε αυτές τις μηνιαίες αγορές από τα 60 δισ. ευρώ στα 80 δισ. ευρώ, καθώς οι τιμές καταναλωτή στο -0,1% εξακολουθεί να απέχει από το «κοντά στο 2%» που προτάσσει το καταστατικό της ευρωτράπεζας. Προχώρησε, επίσης, στη μείωση των επιτοκίων σε αρνητικό πρόσημο, συμπεριλαμβανομένου του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων για τις εμπορικές τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή