Αγωγή 14 οίκων κατά της Κεντρικής Τράπεζας Πορτογαλίας

Αγωγή 14 οίκων κατά της Κεντρικής Τράπεζας Πορτογαλίας

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγωγή κατά της Κεντρικής Τραπέζας της Πορτογαλίας υπέβαλαν 14 διεθνούς βεληνεκούς επενδυτικοί οίκοι, μεταξύ των οποίων οι BlackRock και Pimco, διεκδικώντας αποζημιώσεις για απώλειες, εξαιτίας της απομείωσης των επενδύσεών τους στη Novo Banco. Συγκεκριμένα, οι επενδυτικοί οίκοι, οι οποίοι έχουν ζημιωθεί κατά σχεδόν 2 δισ. ευρώ, ισχυρίζονται πως παρατύπως η Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας μετέφερε πέντε ομόλογα της Novo Banco στην «κακή τράπεζα» ΒΕS. H Νοvo Banco ήταν η τράπεζα που συγκροτήθηκε μετά τη διάλυση της προβληματικής Banco Espirito Santo. Κατά τις BlackRοck και Pimco, η μεταβίβαση των αξιών στα τέλη του παρελθόντος έτους είχε ως αποτέλεσμα την απομείωση της αξίας τους. Με την αγωγή αυτήν, την οποία ανέλαβε η βρετανική νομική εταιρεία Clifford Chance, οι διεθνείς επενδυτές βάλλουν εναντίον μίας κεντρικής τράπεζας σε μία εποχή έντονης αβεβαιότητας για όσους κατέχουν ομόλογα ευρωπαϊκών τραπεζών.

Οταν η Τράπεζα της Πορτογαλίας ενέκρινε τη μεταβίβαση των πέντε επίμαχων ομολόγων, προκλήθηκε αναταραχή και η αξία πολλών ομολόγων από τράπεζες της ευρωπαϊκής περιφέρειας κατακρημνίστηκε. Τόσο η ΕΚΤ όσο και η πορτογαλική κυβέρνηση κράτησαν τότε αποστάσεις από την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας. Η απόφαση αυτή ενδέχεται να έχει και πολύ ευρύτερες συνέπειες για ξένους επενδυτές σε πορτογαλικά περιουσιακά στοιχεία. Οι 14 οίκοι διατείνονται ότι οι Πορτογάλοι ιδιώτες επενδυτές, που είχαν αντίστοιχα ομόλογα, δεν επωμίστηκαν ζημίες.

Στην αγωγή επισημαίνεται ότι η Τράπεζα της Πορτογαλίας έκανε διάκριση αναλόγως της εθνικότητας των ομολογιούχων – έκρινε ότι είχε το κυριαρχικό δικαίωμα να αποφασίσει ποιοι από τους εναπομείναντες πιστωτές της Novo Banco θα επωμιστούν ζημίες, επιλέγοντας να επιβαρύνει τους θεσμικούς. Υπήρξε, όμως, και αντίδραση για τον βάρβαρο τρόπο με τον οποίο η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να διεκπεραιώσει την όλη διαδικασία, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα των Financial Times. Ορισμένα στελέχη της Novo Banco αντέτειναν πως θα ήταν καλύτερο τα ομόλογα των θεσμικών επενδυτών να μετατραπούν σε μετοχές, αντί να μεταβιβαστούν στην «κακή τράπεζα». «Είναι θετικό πως οι ιδιώτες επενδυτές δεν εθίγησαν, αλλά θα ήταν ακόμα καλύτερο ορισμένοι θεσμικοί επενδυτές να είχαν τη δυνατότητα να γίνουν μέτοχοι της τράπεζας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή