Αμεσα μέτρα για τόνωση της ανάπτυξης σε Ιαπωνία, Ευρώπη, ΗΠΑ ζητεί το ΔΝΤ

Αμεσα μέτρα για τόνωση της ανάπτυξης σε Ιαπωνία, Ευρώπη, ΗΠΑ ζητεί το ΔΝΤ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλότερες θα είναι οι εαρινές προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συγκριτικά με το φθινόπωρο, καθώς έχει εξασθενήσει η προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας το τελευταίο εξάμηνο, προειδοποίησε η επικεφαλής του οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ. Σύστησε, επίσης, τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων από τις κυβερνήσεις των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου, αλλά και τον συντονισμό τους, ώστε να ενισχυθεί το κλίμα εμπιστοσύνης σε διεθνή κλίμακα.

Σε ομιλία της, στο πλαίσιο εκδήλωσης υπό την αιγίδα της γερμανικής κεντρικής τράπεζας και του Πανεπιστημίου Γκαίτε της Φρανκφούρτης, η επικεφαλής του ΔΝΤ συμβούλεψε τις ΗΠΑ να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό και την Ευρώπη να βελτιώσει τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης. Σε ό,τι αφορά τις αναδυόμενες οικονομίες, τόνισε πως θα πρέπει να μειώσουν τις επιδοτήσεις καυσίμων και να αυξήσουν τις κοινωνικές δαπάνες. Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2009 εξακολουθεί να είναι «αδύναμη και εύθραυστη», σχολίασε η κ. Λαγκάρντ, προβάλλοντας εν νέου την απογοητευτική διαπίστωση που έχει τονισθεί από οικονομολόγους, παράγοντες της αγοράς και επιχειρηματίες.

Σε συνολικό επίπεδο, η προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας έχει εξασθενήσει περαιτέρω το τελευταίο εξάμηνο λόγω της επιβράδυνσης της Κίνας από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του παρελθόντος, την υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων στις διεθνείς αγορές και την ισχυρή πιθανότητα μιας πιστωτικής αναδίπλωσης σε πολλές χώρες. Η κ. Λαγκάρντ επέστησε την προσοχή στη στάσιμη ανάπτυξη των ΗΠΑ λόγω του ισχυρού δολαρίου.

Την ίδια ώρα, όμως, αναφέρθηκε στην Ευρωζώνη που πάσχει από απογοητευτικά χαμηλές επενδύσεις, υψηλή ανεργία και υποτονικούς εταιρικούς ισολογισμούς. Οικονομικοί παρατηρητές συμμερίζονται την άποψη της κ. Λαγκάρντ και τονίζουν πως η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη παραμένει αδύναμη και ευάλωτη από εξωτερικούς κινδύνους. «Οι οικονομίες της Ευρωζώνης δεν έχουν παρουσιάσει καμία αξιόλογη βελτίωση των επιδόσεών τους κατά τη διάρκεια του Μαρτίου», δήλωσε χθες ο επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας αναλύσεων Markit, Κρις Γουίλιαμσον. «Η υποτονική ανάπτυξη είναι το αποτέλεσμα της χαμηλής ζήτησης που συνοδεύεται από την πτώση των τιμών εις βάρος των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ενδεικτικό είναι ότι ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ για τη συνολική οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε ελάχιστα τον Μάρτιο στις 53,1 μονάδες από το χαμηλό 13μήνου που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο στις 53 μονάδες. Βασική αίτια ήταν η εξασθένηση της ζήτησης, ιδιαίτερα στον κλάδο παροχής υπηρεσιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit. Ακόμη πιο απογοητευτικό είναι το γεγονός ότι καταγράφηκε μικρή άνοδος του δείκτη ΡΜΙ για τις τιμές των προϊόντων στις 48,6 μονάδες από τις 48,5 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Από τη Φρανκφούρτη, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι χαμηλότερα του αναμενομένου είναι, επίσης, η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία. Η επιβράδυνση της Κίνας έχει προκαλέσει επιπτώσεις σε χώρες που στηρίζονται στις εξαγωγές πετρελαίου και εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Βραζιλίας, η οποία είναι η ισχυρότερη οικονομία στη Λατινική Αμερική.

Προκειμένου να θεραπευτούν τα μελανά σημεία στις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, η κ. Λαγκάρντ απηύθυνε έκκληση για την επιτάχυνση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την ενίσχυση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης και τη συνέχιση της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής. Μίλησε, ειδικότερα, για την αναβάθμιση των κινήτρων στην έρευνα και την ανάπτυξη. Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΔΝΤ, μια αύξηση των δαπανών στην έρευνα και ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες οικονομίες κατά 40% θα μπορούσε να ενισχύσει τον ρυθμό ανάπτυξης κατά 5% μέσα στην επόμενη 20ετία. Η μικρή προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της εαρινής έκθεσης του ΔΝΤ. Σε δύο εβδομάδες, παράλληλα, έχει δρομολογηθεί η τακτική συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών στην Ουάσιγκτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή