ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο στήριξης προβληματικών τραπεζών εξετάζει η Ιταλία

07s23banca1

O υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων UniCredit, Intesa Sanpaolo και UBI εξετάζουν το ενδεχόμενο ίδρυσης ενός ταμείου, του οποίου έργο θα είναι η στήριξη των προβληματικών τραπεζών της χώρας. Το θέμα συζητήθηκε στις αρχές της εβδομάδας στο γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Η ίδρυση ενός τέτοιου ταμείου, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με κρατικά κονδύλια, θα αποσκοπεί στο να αγοράζει τα «κόκκινα» δάνεια και να καλύπτει κεφαλαιακά ελλείμματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ιταλίας διαθέτουν επισφαλή δάνεια 360 δισ. ευρώ, δηλαδή το ένα τρίτο των συνολικών εκκρεμοτήτων της Ευρωζώνης. Επίσης, τα εν λόγω «κόκκινα» δάνεια ισοδυναμούν με το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της Ιταλίας.

Τεστ αντοχής

Τα ιταλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είχαν τη χειρότερη επίδοση στα πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής, τα οποία διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Πάντως, στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Ματέο Ρέντσι, δεν υπήρξε κάποια συμφωνία, και οι συμμετέχοντες αναμένεται να συνομιλήσουν εκ νέου. Επιπλέον διατυπώθηκαν και ορισμένα ερωτηματικά σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ίδρυσης ενός ταμείου διάσωσης των ιταλικών τραπεζών. Αυτός ο οργανισμός θα ανήκει σε ιδιώτες επενδυτές, ως επί το πλείστον, ώστε με τη διάρθρωση αυτή να εναρμονίζεται με τα ζητούμενα της Ε.Ε. Το εν λόγω ταμείο θα πρέπει να λειτουργεί με τέτοιον τρόπο, έτσι ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος να θεωρηθεί ότι χρησιμοποιεί κρατική βοήθεια, η οποία απαγορεύεται ρητά από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αξίζει να αναφερθεί ότι στη συνάντηση στο γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού συμμετείχαν και εκπρόσωποι της κρατικής τράπεζας Cassa Depositi e Prestiti (CDP).

Αν και ακόμα είναι αρκετά ασαφές το όλο πλαίσιο, κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι σε αυτό το ταμείο θα συμπεριλαμβάνεται και η CDP, καθώς και τραπεζικά ιδρύματα, επενδυτικοί οίκοι, συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλοι ιδιώτες επενδυτές. Επίσης συζητείται ποιο θα είναι το μέγεθός του, εάν θα αγοράζει μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τις τράπεζες, εάν θα τις συνδράμει στην ανακεφαλαιοποίησή τους και πώς θα λειτουργεί. Πάντως θεωρείται δύσκολο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και να υπάρξει συμφωνία εγκαίρως για την τράπεζα Banca Popolare di Vicenza, η οποία για να ανταποκριθεί στις κεφαλαιακές προδιαγραφές της ΕΚΤ πρέπει να προχωρήσει σε έκδοση μετοχών 1,75 δισ. ευρώ και να εισαχθεί στο χρηματιστήριο έως τα τέλη Απριλίου. Η UniCredit, η οποία έχει αναλάβει την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, δήλωσε πως ίσως μεταθέσει την έκδοση, εάν οι συνθήκες είναι δυσμενείς. Τραπεζικοί κύκλοι επισημαίνουν, ωστόσο, ότι οι επιλογές της UniCredit είναι περιορισμένες και διατρέχει τον κίνδυνο να καταλήξει με απούλητες πολλές μετοχές της Popolare di Vicenza.

H Intesa έχει τεθεί επικεφαλής κοινοπραξίας τραπεζών για την αρχική δημόσια εγγραφή για δημόσια διάθεση μετοχών της Veneto Banca στα μέσα Ιουνίου. Eν κατακλείδι, αναφέρεται ότι η ιταλική τράπεζα που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή τα σοβαρότερα προβλήματα με μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι η Monte dei Paschi di Siena. 47 δισ. ευρώ, το 40% του συνολικού χαρτοφυλακίου των χορηγήσεων της τράπεζας, θεωρούνται «κόκκινα» δάνεια. Κατά το τελευταίο 18μηνο αναζητεί αγοραστή, αλλά δεν βρίσκει ανταπόκριση.