Αποδόσεις

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η αγορά αντέδρασε στην υποχώρηση των εμπορικών αποθεμάτων των ΗΠΑ, που συνδυάστηκε με την είδηση ότι μειώθηκε η αμερικανική παραγωγή για δέκατη φορά μέσα στις τελευταίες 11 εβδομάδες. Αυτή τη φορά μάλιστα η παραγωγή αμερικανικού αργού βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2014. Παράλληλα με τις ειδήσεις από τις ΗΠΑ, στην αγορά έχει αναθερμανθεί η προσδοκία για πάγωμα της παραγωγής «μαύρου χρυσού» στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2016, στη συνάντηση που θα έχουν οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες στις 17 Απριλίου στην Ντόχα του Κατάρ. Ετσι, το αργό εκινείτο το απόγευμα σε επίπεδα γύρω στα 38 δολάρια το βαρέλι, όπως, άλλωστε, και το Brent που ωστόσο στην αρχή της συνεδρίασης είχε υπερβεί τα 40 δολάρια το βαρέλι.

Στα υψηλά δεκαπενθημέρου ο χρυσός

Mέχρι τα 1.244,2 δολάρια η ουγγιά αναρριχήθηκε η τιμή του χρυσού μέσα στην εβδομάδα, αγγίζοντας το υψηλό δεκαπενθημέρου, αλλά χθες κινήθηκε λίγο χαμηλότερα, στα 1.235,66 δολάρια. Παρά τη χθεσινή πτώση, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου κατέγραψε κέρδη από τα 1.222,11 δολάρια η ουγγιά που έκλεισε τη Δευτέρα, με εβδομαδιαία άνοδο 1,1%. Κίνητρο για να στραφούν οι επενδυτές στο πολύτιμο μέταλλο ήταν τα σχόλια της προέδρου της Fed, Τζάνετ Γέλεν, για συγκράτηση στην αύξηση του βασικού επιτοκίου, μια τοποθέτηση που δρα αναχαιτιστικά στην περαιτέρω άνοδο του δολαρίου και άρα ενισχύει τον χρυσό. Τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες, η τιμή του χρυσού υποχωρούσε αλλά αυτήν την εβδομάδα παρατηρήθηκε μια γενικότερη τάση προς τα επενδυτικά καταφύγια, με τις αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων να υποχωρούν στο 1,7% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο. «Η Τζάνετ Γέλεν θα μετριάσει τις επόμενες κινήσεις της, οπότε οι αγορές δεν αναμένουν πια τέσσερις αυξήσεις στο βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ, σε αντίθεση με την εντύπωση που είχε δοθεί στα τέλη του 2015», σχολιάζει ο Θόρστεν Πρότελ, αναλυτής της LBBW.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Αυξήθηκαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, με τους διαχειριστές ομολόγων να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις των κρατικών εκδόσεων χρέους. Το 2ετές ομόλογο είχε απόδοση την Παρασκευή στο 10,25%, ενώ ξεκίνησε την εβδομάδα από το 10,20%. Το 3ετές ομόλογο στην έναρξη της εβδομάδας είχε απόδοση 9,70% και χθες κατέγραψε απόδοση 9,95%. Το 10ετές ομόλογο εμφάνισε απόδοση 8,90% στη χθεσινή συνεδρίαση έναντι απόδοσης 8,70% στην αρχή της εβδομάδας. Η αύξηση των αποδόσεων επηρέασε αρνητικά και το εγχώριο spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο), το οποίο τη Παρασκευή 8 Απριλίου διαμορφώθηκε στις 880 μονάδες βάσης έναντι 857 μονάδων βάσης που είχε κλείσει στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας 4 Απριλίου. Το 10ετές γερμανικό ομόλογο είχε χθεσινή απόδοση 0,10%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή