Παρασκευοσαββατοκύριακα στη Βενεζουέλα

Παρασκευοσαββατοκύριακα στη Βενεζουέλα

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο, κήρυξε υποχρεωτική αργία τις Παρασκευές του Απριλίου και του Μαΐου σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας που δυσχεραίνει την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Σε ομιλία που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας ανήγγειλε πως «οι κάτοικοι της χώρας μπορούν να έχουν μεγάλα Σαββατοκύριακα». Οι νέες αργίες της Παρασκευής έως τα τέλη Μάιου στη Βενεζουέλα, η οποία ήδη βρίσκεται σε βαθιά οικονομική κρίση, ακολουθεί απόφαση της κυβέρνησης για πρόσθετη τριήμερη αργία στις διακοπές του καθολικού Πάσχα με στόχο, επίσης, την εξοικονόμηση ενέργειας.

Η οικονομία της Βενεζουέλας εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος από την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα η προσφορά να έχει πληγεί καίρια από τις συνθήκες ξηρασίας. Εχουν υπάρξει διακοπές ρεύματος σε νοσοκομεία, εργοστάσια και σχολεία, ενώ στις κακόφημες γειτονιές έχει ενταθεί η εγκληματικότητα λόγω της έλλειψης επαρκούς φωταγώγησης. Οπως επισημαίνεται από τη Wall Street Journal, τα βενζινάδικα λειτούργησαν αυτήν την εβδομάδα με πολλά προβλήματα λόγω αιφνίδιων διακοπών στην παροχή ρεύματος, με συνέπεια να μην υπάρχουν μαζικά μέσα μεταφοράς σε ολόκληρες πόλεις. Επικριτές της κυβέρνησης Μαδούρο θεωρούν πως οι αργίες της Παρασκευής είναι μία ακόμη κίνηση απελπισίας για την εξισορρόπηση μιας οικονομίας που εκτιμάται ότι μπορεί να βρεθεί στη χειρότερη κρίση από την κήρυξη της ανεξαρτησίας στη χώρα, το 1810.

«Αντί να ενισχύσουν τον τομέα της θερμοηλεκτρικής ενέργειας, παραλύουν τη χώρα σε μια συγκυρία που πρέπει να ήμαστε παραγωγικοί», δήλωσε ο Ραμόν Μουκάκο, δήμαρχος σε έναν από τους πέντε δήμους του Καράκας και μέλος της αντιπολίτευσης. Δεν είναι, επίσης, βέβαιο εάν οι αργίες της Παρασκευής θα περιορίσουν στα αναγκαία επίπεδα τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή