Σύγχυση με την πορεία του γουάν στην Κίνα

Σύγχυση με την πορεία του γουάν στην Κίνα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα μπορούσε να εκληφθεί ως φάρσα στα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) είτε ήταν σκοπός είτε όχι της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας. Τίθεται, ωστόσο, ένα παράδοξο στις αγορές νομισμάτων καθώς το γουάν φαίνεται να κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση στο Χονγκ Κονγκ απ’ ό,τι στην Κίνα, προκαλώντας σύγχυση στα hedge funds που στοιχηματίζουν εναντίον του, όπως επισημαίνει η Τζένιφερ Χάτζες της βρετανικής εφημερίδας Financial Times. Στην ουσία, επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς, τα επενδυτικά κεφάλαια στοιχηματίζουν σε μεγαλύτερη υποτίμηση του γουάν όταν η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας καταβάλλει προσπάθειες για τη σταθεροποίηση του νομίσματος. Την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού σε γουάν κυμάνθηκαν σε αρνητικό πρόσημο στο Χονγκ Κονγκ για πρώτη φορά στην ιστορία. Αντίθετα, όμως, στην εγχώρια αγορά νομισμάτων το γουάν παρέμεινε στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Δεκεμβρίου. Eίναι ένα από τα παραδείγματα της διαφορετικής «συμπεριφοράς» του γουάν στις αγορές εντός και εκτός Κίνας, η οποία έγινε ακόμη περισσότερο αισθητή το πρώτο δίμηνο του έτους από τη μεγάλη αναταραχή των αγορών.

Κρατικές παρεμβάσεις

Χάρις στις παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, το γουάν διατηρήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου στην εγχώρια αγορά σε σχέση με το εξωτερικό. Τότε, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αύξησε τα κριτήρια κεφαλαιακών αποθεμάτων για τις τράπεζες του εξωτερικού, οδηγώντας σε απότομη πτώση της ρευστότητάς τους. Τέλη Φεβουαρίου, οι καταθέσεις σε γουάν στο Χονγκ Κονγκ, τη μεγαλύτερη αγορά του νομίσματος στο εξωτερικό, διολίσθησαν στο χαμηλό διετίας στα 804 δισ. ρενμίνμπι ή108,8 δισ. ευρώ.

«Πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως η κινεζική ισοτιμία πρέπει να προσαρμοστεί σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά το ερώτημα είναι πώς θα συμβεί κάτι τέτοιο», σχολιάζει στους Financial Times ο Μάικλ Μάκελ, αναλυτής στην HSBC. «Μάλλον δεν θα συμβεί τόσο βίαια όσο περίμενε ο κόσμος», προσθέτει ο ίδιος. «Από τον Αύγουστο του 2015, όταν η Κίνα προχώρησε σε μια μεμονωμένη κίνηση για την υποτίμηση του γουάν, οι αγορές νομισμάτων στο εξωτερικό έχουν αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, που θέλει μια σταθεροποίηση του νομίσματος», δηλώνει ο Χιανγκρόνγκ Γου, στρατηγικός αναλυτής της CICC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή