Γυρίζουν την πλάτη στις τράπεζες και στρέφονται στη Σίλικον Βάλεϊ

Γυρίζουν την πλάτη στις τράπεζες και στρέφονται στη Σίλικον Βάλεϊ

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ισχυρότερες επενδυτικές τράπεζες καταφεύγουν σε εναλλακτικές μεθόδους όπως τα φόρουμ ταλέντων και η «μηχανική μάθηση» για την αναζήτηση των πιο ικανών υποψήφιων στελεχών. Η εύρεση του κατάλληλου προσωπικού έχει εξελιχθεί σε δύσκολο εγχείρημα, επειδή ο κλάδος έχει χάσει την αίγλη του ως προορισμού επαγγελματικής σταδιοδρομίας μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09. Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times αποκαλύπτεται πως η JPMorgan, η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα του κόσμου, έχει δημιουργήσει φόρουμ ταλέντων στο Διαδίκτυο για να προσελκύσει υποψηφίους, ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνολογίας.

Με εμπειρία στην τεχνολογία

Τα ικανά στελέχη με κατάρτιση και εμπειρία στην τεχνολογία γίνονται όλο και πιο πολύτιμα στον χρηματοοικονομικό κλάδο λόγω της εξέλιξης των συστημάτων διαπραγμάτευσης αλλά και της ηλεκτρονικής πειρατείας, που θέτει σε κίνδυνο τα δεδομένα και τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών τους. Οπότε, όπως επισημαίνει στους Financial Times ο Τζιμ Κόκχαν που ηγείται του παγκόσμιου τμήματος αξιολόγησης και επιλογής στελεχών στην JPMorgan, «δημιουργούμε έναν ανοικτό τόπο συζήτησης στο Διαδίκτυο για ένα θέμα και οι υποψήφιοι μπορούν να αναπτύξουν τις απόψεις τους πάνω σε αυτό».

Η JPMorgan πραγματοποιεί, επίσης, συνεντεύξεις μέσω βίντεο για να ξεχωρίσει τους τελικούς υποψήφιους για μία θέση από έναν τεράστιο όγκο αιτήσεων. Την ίδια ώρα, η Goldman Sachs, ένας από τους πιο ισχυρούς κολοσσούς της Wall Street, αξιοποιεί τη «μηχανική μάθηση» για να αξιολογήσει τις εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις που λαμβάνει κάθε χρόνο ούτως ώστε να καταλήξει στα πιο ικανά υποψήφια στελέχη. Η μηχανική μάθηση δίνει τη δυνατότητα της αυτοματοποιημένης ανάλυσης σε μεγάλα σύνολα δεδομένων διευκολύνοντας την επιλογή στελεχών. Πέρυσι, όπως αναφέρουν οι Financial Times, η Goldman Sachs έπρεπε να επιλέξει για τη συμπλήρωση 9.700 θέσεων εργασίας από 313.000 αιτήσεις.

Μετά την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers και τη χρηματοπιστωτική κρίση που επεκτάθηκε στην παγκόσμια οικονομία, είναι 40% λιγότερο πιθανό οι απόφοιτοι των πιο διακεκριμένων πανεπιστημίων στη διοίκηση επιχειρήσεων να αποταθούν στον κλάδο για την εύρεση εργασίας. Κατά συνέπεια, οι αμοιβές δεν είναι πια τόσο υψηλές όσο ήταν προ κρίσης. Με εξαίρεση τα υψηλόβαθμα στελέχη, τα μπόνους και οι μισθοί στη Wall Street έχουν μετριαστεί σε σχέση με την προ χρηματοπιστωτικής κρίσης εποχή. Σύμφωνα με αναλυτική έκθεση της PwC που δόθηκε τέλη του 2015 στη δημοσιότητα, οι μισθοί σε συγκεκριμένο «δείγμα» επενδυτικών τραπεζών υποχώρησαν το 2009 από 9,5 φορές του μέσου όρου αποδοχών στις εταιρείες του βρετανικού χρηματιστηριακού δείκτη FTSE-100 σε 5,8 φορές το 2012. Αυτό δεν σημαίνει πως οι αποδοχές στην επενδυτική τραπεζική δεν εξακολουθούν να είναι ελκυστικές, αλλά δεν κυμαίνονται στα υψηλά επίπεδα που είχαν εκτοξευθεί από τα τέλη της δεκαετίας του ’90.

Οι πιο ελκυστικές θέσεις

Στον αντίποδα της αναζήτησης των πιο ταλαντούχων στελεχών βρίσκεται η αρκετά πιο ελκυστική Σίλικον Βάλεϊ ως προορισμός εργασίας. Στελέχη στον τομέα της τεχνολογίας που εργάστηκαν σε επενδυτικές τράπεζες, έχοντας ζήσει στους δύο κόσμους της Wall Street και της Σίλικον Βάλεϊ, ισχυρίζονται πως με δυσκολία θα πεισθούν υποψήφια στελέχη να εργαστούν στον κλάδο της παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Οι τράπεζες μεταχειρίζονται, σε γενικές γραμμές, τον τομέα της μηχανικής ως «κέντρο κοστολόγησης» δραστηριοτήτων ή επενδυτικών κινδύνων. Από την άλλη πλευρά, η μηχανική βρίσκεται στην καρδιά των δραστηριοτήτων στις εταιρείες τεχνολογίας, με τους μηχανολόγους πληροφορικής να πρωταγωνιστούν αντί να λειτουργούν στο παρασκήνιο.

Η πρώτη επιλογή

Η Σίλικον Βάλεϊ είναι ένας από τους ελκυστικότερους τόπους εργασίας, με τις κορυφαίες εταιρείες στον κλάδο της τεχνολογίας να προσφέρουν υψηλές αποδοχές, ιδιαίτερα σε στελέχη με εμπειρία άνω της δεκαετίας. Σύμφωνα με έρευνα της αμερικανικής PayScale, όπου συγκρίνονται οι μισθοί των 18 ισχυρότερων εταιρειών στον αμερικανικό κλάδο της τεχνολογίας όπως οι Apple, Facebook, Google και Oracle, η LinkledIn προσφέρει κάποιες από τις υψηλότερες αμοιβές σε στελέχη με 10ετή σταδιοδρομία ή περισσότερων ετών. Σε ετήσια βάση, ο μέσος μισθός των εργαζομένων στο δίκτυο επαγγελματικής κοινωνικής δικτύωσης ανέρχεται σε 159.600 δολάρια ή 140.577 ευρώ. Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα PayScale, ο μέσος μισθός ενός χρηματοοικονομικού αναλυτή κυμαίνεται σήμερα σε 56.065 δολάρια, ενώ ενός μηχανολόγου λογισμικού σε 89.435 δολάρια. Στη Hewlett Packard, ο μέσος μισθός σε αυτήν την κατηγορία στελεχών φθάνει τις 104.200 δολάρια ανά έτος και στην IBM τις 112.700 δολάρια ανά έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή