«Θύμα» του ισχυρού φράγκου στην Ελβετία το λιανικό εμπόριο

«Θύμα» του ισχυρού φράγκου στην Ελβετία το λιανικό εμπόριο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαρύ είναι το πλήγμα που έχει υποστεί και εξακολουθεί να υφίσταται ο εμπορικός κόσμος της Ελβετίας μετά την αλλαγή-σοκ στην ισοτιμία του ελβετικού φράγκου που επήλθε τον Ιανουάριο του 2015, όταν η Τράπεζα της Ελβετίας αποφάσισε να αποσυνδέσει το νόμισμα της χώρας από το ευρώ. Η εκτίναξη του νομίσματος καθιστά σήμερα τα ελβετικά προϊόντα κατά 25% ακριβότερα από τα αντίστοιχα προϊόντα που πωλούνται σε ευρώ στα καταστήματα της Γερμανίας και της Γαλλίας, πολλά από τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά στα σύνορα.

Απολύσεις

Σχετικό ρεπορτάζ του Reuters παραθέτει ειδικότερα το παράδειγμα της ελβετικής εταιρείας ενδυμάτων πολυτελείας Bongenie Grieder, που ευημερούσε επί 125 συναπτά έτη. Πρόκειται για όμιλο καταστημάτων που δημιουργήθηκε και άνθησε στη διάρκεια της εκβιομηχάνισης της Ευρώπης κατά τον 19ο αιώνα. Οπως χαρακτηριστικά τονίζει το σχετικό ρεπορτάζ, ήταν το κατάστημα στο οποίο ένιωθαν άνετα οι εύποροι καταναλωτές και το προσωπικό σιγουριά πως είχε δουλειά για όλη του τη ζωή.

Μετά την αποσύνδεση του φράγκου από το ευρώ, όμως, τα έσοδά του σημείωσαν πτώση 10%, στα 185 εκατ. ελβετικά φράγκα, και σύμφωνα με ένα από τα διευθυντικά του στελέχη, ο όμιλος μόλις που κατάφερε να μην καταρρεύσει. Ετσι η εταιρεία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει ακόμη και την προστασία που παραδοσιακά παρείχε στους υπαλλήλους της και να απολύσει 30 από τους περίπου 500 υπαλλήλους της. Αυτή η διάβρωση στην παραδοσιακή επαγγελματική ασφάλεια της Grieder αποτελεί ένα είδος αλλαγής νοοτροπίας, που επιβάλλει αναγκαστικά το ισχυρό φράγκο στον ελβετικό επιχειρηματικό κόσμο.

Στοιχεία της Thomson Reuters φέρουν τις λιανικές πωλήσεις στην Ελβετία να έχουν μειωθεί όλους τους μήνες μετά την αποσύνδεση του φράγκου εκτός από έναν. Στο σύνολο του περασμένου έτους, σημειώθηκε πτώση κατά 2,1 δισ. δολάρια και κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση λιανικών πωλήσεων από το 1980, οπότε άρχισαν να καταγράφονται τα σχετικά στοιχεία. Αναμένεται, έτσι, να μειωθεί η απασχόληση στον κλάδο φέτος, ενώ η Τράπεζα της Ελβετίας μείωσε την πρόβλεψή της για ανάπτυξη στο 1% για το 2016 από την προηγούμενη για 1,5%. Το γεγονός, άλλωστε, ότι η ισοτιμία του ελβετικού φράγκου παραμένει ουσιαστικά το ίδιο ενισχυμένη όπως αμέσως μετά την αποσύνδεσή του από το ευρώ, σημαίνει πως δεν διαφαίνεται προοπτική για καλύτερους καιρούς.

Για ψώνια στη Γερμανία

Εκτός από τον όμιλο Grieder, πολλές εταιρείες είχαν την ίδια τύχη. Μεταξύ εκείνων που υπέστησαν το βαρύτερο πλήγμα ήταν η εταιρεία λιανικής Charles Voegele, που εμφάνισε διευρυνόμενες ζημίες. Και βέβαια πολλοί Ελβετοί διασχίζουν τα σύνορα για να ψωνίσουν στις γειτονικές γερμανικές πόλεις με πολύ καλύτερες τιμές. Σύμφωνα με την Credit Suisse, οι Ελβετοί δαπάνησαν τουλάχιστον 11 δισ. ελβετικά φράγκα, δηλαδή το 1/10 των συνολικών δαπανών για αγορές, σε ταξίδια με σκοπό την κατανάλωση στην Κονστάντζα και στο Φράιμπουργκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή