Η Γερμανία και η «πολιτισμένη» χρεοκοπία τραπεζών

Η Γερμανία και η «πολιτισμένη» χρεοκοπία τραπεζών

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενάντια σε μια χαλάρωση των κανόνων διάσωσης των τραπεζών στην Ευρωζώνη είναι η Γερμανία, σε αντίθεση με την Κομισιόν, που προσανατολίζεται σε μια ήπια εκδοχή της αρχικής οδηγίας. Ο Βρετανός επίτροπος Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Τζόναθαν Χιλ δήλωσε πως θα λάβει υπόψη πιθανές επιπτώσεις των κανόνων περί ελεγχόμενης χρεοκοπίας των τραπεζών στην επιχειρηματικότητα, δεδομένου του υφιστάμενου περιβάλλοντος υποτονικής ανάπτυξης και ανεπαρκούς δανεισμού. Πρόκειται για μία ακόμη διαμάχη εντός της Ε.Ε., που αυτή τη φορά επικεντρώνεται στην εφαρμογή των κανόνων που αποδέχθηκαν τα μέλη του G20 το 2014 για την «πολιτισμένη» χρεοκοπία των τραπεζικών κολοσσών, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τα επεισόδια της τελευταίας τελευταίας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Σύμφωνα με την οδηγία περί ελεγχόμενης χρεοκοπίας των τραπεζών της Ε.Ε, θα πρέπει το 8% των ζημιών να καλυφθούν από μετοχές και ομόλογα προτού η προβληματική τράπεζα αποκτήσει πρόσβαση σε κεφάλαια από τα 55 δισ. ευρώ τραπεζικού ταμείου διάσωσης της Ε.Ε. Ενώ η απαίτηση αυτή αποκτά σημασία όταν μια τράπεζα φθάσει στο χείλος του γκρεμού, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας επιμένει ότι οι μεγάλες τράπεζες θα πρέπει να έχουν ήδη συγκεντρώσει τις απαιτούμενες μετοχές και ομόλογα, προκειμένου να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτόν τον κανόνα. Από την άλλη πλευρά, η Κομισιόν προτείνει μέτοχοι και ομολογιούχοι να επωμίζονται ζημίες ανάλογες του 6,75% του συνολικού ενεργητικού, δηλαδή κάτω από το 8%, όπως έχει ορίσει το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τους 30 ισχυρότερους τραπεζικούς κολοσσούς του κόσμου.

Η Κομισιόν προσθέτει, επίσης, πως το 8% θα πρέπει να καλύπτεται εκ των προτέρων μόνον «κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες» που, όμως, δεν περιλαμβάνονται στην αρχική οδηγία της Ε.Ε. Το Βερολίνο, ωστόσο, επιμένει πως το επίμαχο ποσοστό του 8% θα πρέπει να λειτουργεί ως ελάχιστο όριο για τον καταμερισμό των ζημιών σε μετόχους και ομολογιούχους, ενώ στις νέες προτάσεις της Κομισιόν αναφέρεται ότι θα πρέπει να έχει προηγηθεί μια αξιολόγηση για να αποφασιστεί εάν οι επιπλέον απαιτήσεις είναι «απαραίτητες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή