Στην Αυστρία το πρώτο bail in στην Ε.Ε.

Στην Αυστρία το πρώτο bail in στην Ε.Ε.

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Αυστρία δοκιμάζεται η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον καταμερισμό των απωλειών μιας τράπεζας μεταξύ επενδυτών, αντί της διάσωσής της με χρήματα των φορολογουμένων.

«Κούρεμα» πάνω από 54% στην ονομαστική αξία των ομολόγων υψηλής εξασφάλισης αποφάσισε η αυστριακή εποπτική αρχή για τους επενδυτές της Heta Asset Resolution, δηλαδή της «κακής» τράπεζας που δημιουργήθηκε από τα περιουσιακά στοιχεία της Hypo Alpe Adria στην επαρχία Καρινθία.

Η εποπτική αρχή της Αυστρίας αποφάσισε το «κούρεμα» των ομολόγων υψηλής εξασφάλισης κατά 54%, την παράταση της ωρίμανσης των ομολόγων μέχρι το 2023 και την ακύρωση της πληρωμής κουπονιών από τον Μάρτιο του 2015.

Ωστόσο, οι πιστωτές-ομολογιούχοι της Hypo Alpe Adria δεν προτίθενται να αποδεχθούν το «κούρεμα» αυτό, διότι, όπως επιχειρηματολογούν, η ονομαστική αξία των τίτλων αυτών είχε εγγυηθεί από την επαρχία Καρινθία. Από την άλλη πλευρά, η τοπική κυβέρνηση αδυνατεί να εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στους ομολογιούχους της Hypo Alpe Adria, καθώς τέτοια πρωτοβουλία υπερβαίνει μακράν τα όρια του προϋπολογισμού της. Σήμερα πρόκειται να συναντηθούν στο Λονδίνο για να συζητήσουν μια εξωδικαστική λύση.

Η αυστριακή αρχή εποπτείας των αγορών προσδιορίζει τις εγγυήσεις αυτές στα 11,1 δισ. ευρώ σε ονομαστικούς όρους. Πρόκειται για μια διαφορά της τάξεως των 6,4 δισ. ευρώ από το «κούρεμα», ένα ποσό τριπλάσιο από τον ετήσιο προϋπολογισμό της Καρινθίας, που είναι μια επαρχία στη νότια Αυστρία, δίπλα στην Ιταλία και στη Σλοβενία, με 560.000 κατοίκους. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αρχής εποπτείας των αγορών, το μέγεθος του «κουρέματος» (54%) υπολογίζεται από το αντίτιμο που εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει η «κακή» τράπεζα Heta Asset Resolution μέχρι το 2020 από την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Hypo Alpe Adria. Προειδοποίησε δε πως η οποιαδήποτε διεκδίκηση για την εξ ολοκλήρου αποπληρωμή της ονομαστική αξίας των ομολόγων στα δικαστήρια θα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που μπορεί να ολοκληρωθεί εντός επταετίας. «Μια εξωδικαστική λύση για τις εγγυήσεις της Καρινθίας εξακολουθεί να είναι η κατάλληλη λύση», ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών της Αυστρίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή