Εναντι μιας στερλίνας πουλάει μονάδα της στη Βρετανία η Tata Steel

Εναντι μιας στερλίνας πουλάει μονάδα της στη Βρετανία η Tata Steel

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Tata Steel φαίνεται να ξεκινά την υλοποίηση του σχεδίου απομάκρυνσης από τη βρετανική χαλυβουργία, πουλώντας ένα από τα εργοστάσιά της στη χώρα έναντι μιας στερλίνας, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

Ειδικότερα, ο όμιλος προχωρεί στην πώληση δύο μονάδων στη Βρετανία και μιας στη Γαλλία, με αγοραστή την εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων Greybull, όπως επιβεβαιώνουν και πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg. Βάσει των επαφών μεταξύ της Tata Steel και της Greybull, η συμφωνία τους αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες οκτώ εβδομάδες, με την εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων να δρομολογεί επενδύσεις 400 εκατ. στερλινών ή 626,24 εκατ. ευρώ για τις νέες εργοστασιακές μονάδες. Αναλυτικότερα, η Tata Steel θα διαθέσει προς πώληση εργοστασιακή μονάδα στο Σκάνθορπ και μύλους στο Τισάιντ –το οποίο, επίσης, βρίσκεται στη Βρετανία– και στη Γαλλία. «Πολλά κομμάτια στην εργοστασιακή μονάδα του Σκάνθορπ είναι αρκετά ανταγωνιστικά και έχουν απήχηση σε δυναμικές αγορές», σχολιάζει ο Γκάβιν Στανς, επικεφαλής της ένωσης χαλυβουργιών στη Βρετανία, συμπληρώνοντας ότι «κατανοώ το επενδυτικό ενδιαφέρον της Greybull».

Τον περασμένο μήνα, η Tata Steel ανακοίνωσε πως σχεδιάζει την πώληση όλων των μονάδων που διαθέτει στη Βρετανία, μια κίνηση που θα θέσει σε κίνδυνο 15.000 θέσεις εργασίας. Η είδηση προκάλεσε μεγάλη σύγχυση στη βρετανική κυβέρνηση, που δεν επιθυμεί την απώλεια θέσεων εργασίας.

H Tata Steel εξαγόρασε όλες τις μονάδες που διαθέτει στη Βρετανία από την British Steel έναντι 10,5 δισ. ευρώ προ δεκαετίας. Ωστόσο, η χαλυβουργία στη Βρετανία βρίσκεται σε κάμψη λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας, της ανεπάρκειας στην παραγωγή και των μεγάλων εισαγωγών από την Κίνα. Ασφυκτικές πιέσεις όμως δέχονται οι χαλυβουργίες και στην υπόλοιπη Ευρώπη από τη μείωση των τιμών άνω του 50% κατά τη διάρκεια της τελευταίας οκταετίας λόγω της μεγάλης προσφοράς σε παγκόσμια κλίμακα.

Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επενδύσει στις βρετανικές μονάδες που επιθυμεί να πουλήσει η Tata Steel, αλλά σε ένα ευρύτερο σχήμα. Εχει ήδη αναθέσει ρόλο συμβούλου στην Ernst & Young. Στο Κοινοβούλιο, ο υπουργός Επιχειρηματικότητας, Σατζίντ Τζαβίντ, είπε τη Δευτέρα πως η Tata Steel θα αποχωρήσει σε ένα λογικό χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί η πώληση προκειμένου να μην μπει λουκέτο σε κανένα εργοστάσιο. Η Tata Steel επιδιώκει, επίσης, την πώληση του μεγάλου εργοστασίου που κατέχει στη νότια Ουαλλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή