Μεγάλα βάρη σε οικογενειακές επιχειρήσεις

Μεγάλα βάρη σε οικογενειακές επιχειρήσεις

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με την υψηλότερη φορολογία στις μεταβιβάσεις των οικογενειακών επιχειρήσεων από θάνατο ή δωρεά, σύμφωνα με έρευνα της ελεγκτικής εταιρείας KPMG.

Η φορολόγηση στην Ελλάδα για τη μεταβίβαση μιας οικογενειακής επιχείρησης που αποτιμάται στα 10 εκατ. ευρώ κυμαίνεται στα 956.500 ευρώ. Στην Ολλανδία, η φορολογική επιβάρυνση ξεκινά από τα 4.121.361 ευρώ και περιορίζεται στα 270.883 ευρώ μετά τις φοροαπαλλαγές.

Με εξαίρεση την Ελλάδα, παρατηρούνται μεγάλες διαφορές στη φορολόγηση των επιχειρήσεων πριν και μετά τις φοροαπαλλαγές που μπορεί να προσφέρει το καθεστώς μιας χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Βρετανία, όπου η αρχική φορολογική επιβάρυνση για τη μεταβίβαση μιας οικογενειακής επιχείρησης 10 εκατ. ευρώ φθάνει τα τέσσερα εκατ. ευρώ και καταλήγει στο μηδέν, εάν ισχύσουν όλες οι προβλεπόμενες φοροαπαλλαγές. Μετά τις φοροαπαλλαγές, οι επιβαρύνσεις μηδενίζονται στη Γερμανία, στην Αυστραλία, στην Ελβετία, στην Πορτογαλία, στην Κύπρο, στη Λιθουανία και στην Ιταλία. Συμπεριλαμβανομένων αυτών των χωρών, το συνολικό ποσοστό των κρατών που δεν επιβάλλουν καμία επιβάρυνση πριν ή μετά τις φοροαπαλλαγές αυξάνεται από 33% στο 52%.

Οπως γίνεται αντιληπτό από την KPMG, κοινή πρόθεση στις περισσότερες από τις 42 χώρες που περιλαμβάνονται στην έρευνα είναι να στηρίζουν και να δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη των οικογενειακών επιχειρήσεων. Προσπαθούν να διατηρούν χαμηλή τη φορολογική επιβάρυνση για τη μεταβίβαση του οργανισμού στην επόμενη γενιά. Οι οικογενειακές επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας. Παράγουν το 70% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και δημιουργούν θέσεις απασχόλησης για το 60% του εργατικού δυναμικού, όπως έχει τονίσει στο παρελθόν και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Σε παγκόσμια κλίμακα, η φορολογική επιβάρυνση για τη μεταβίβαση οικογενειακών επιχειρήσεων ύψους 10 εκατ. ευρώ από κληρονομιά μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 4,5 εκατ. ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις και να ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ από δωρεά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή