Τα «γεράκια» της ΕΚΤ στηρίζουν τον Ντράγκι

Τα «γεράκια» της ΕΚΤ στηρίζουν τον Ντράγκι

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά μια αιφνιδιαστική στήριξη που παρείχε στην ΕΚΤ και στην πολιτική του Μάριο Ντράγκι ο επικεφαλής της Bundesbank και δεδηλωμένος εχθρός της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, Γενς Βάιντμαν, προσχώρησαν χθες πολιτικοί και παράγοντες της αγοράς στην κλιμακούμενη διαμάχη ανάμεσα στην Τράπεζα και τη Γερμανία. Σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει την ένταση, η Γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε χθες τους πολιτικούς να κάνουν περισσότερα για να στηρίξουν την ανάπτυξη. Ωστόσο, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, ανακάλεσε στην τάξη τη Γερμανία τονίζοντας πως «η Γαλλία έμαθε με πολύ δύσκολο τρόπο ότι πρέπει να σέβεται απολύτως την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας» και εξέφρασε την ελπίδα πως «οι Γερμανοί φίλοι μας το θυμούνται». Παράλληλα, ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Κλάας Κνοτ, από τους ιέρακες της ΕΚΤ, συνέστησε χθες «να διατηρηθεί ως έχει η νομισματική πολιτική και, αργά ή γρήγορα, θα αυξηθεί ο πληθωρισμός». Ο κ. Κνοτ αναγνώρισε πως τα χαμηλά επιτόκια πλήττουν μεν τις αποταμιεύσεις και τις συντάξεις, αλλά ευνοούν τις κυβερνήσεις και τους δανειολήπτες. Η συζήτηση αναμένεται να συνεχισθεί το Σαββατοκύριακο, οπότε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θα συναντηθεί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην εαρινή Σύνοδο της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ που, σημειωτέον, έχει ταχθεί υπέρ των αρνητικών επιτοκίων.

«Στροφή» Βάιντμαν

Ο γνωστός ως ο πλέον επιθετικός «ιέρακας» της ΕΚΤ, φανατικός εχθρός κάθε χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, δεν αρκέστηκε να υπερασπισθεί την ανεξαρτησία της Τράπεζας για να αντικρούσει τα εναντίον της βέλη. Μιλώντας στους Financial Times, ο Γενς Βάιντμαν υπερασπίστηκε και επί της ουσίας την πολιτική του Μάριο Ντράγκι, επικαλούμενος την αποστολή της ΕΚΤ που είναι «να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών και επομένως η επεκτατική νομισματική πολιτική είναι κατάλληλη αδιακρίτως των διαφωνιών περί των ενδεδειγμένων μέτρων». Η φιλική στροφή του επικεφαλής της Bundesbank προς τον Μάριο Ντράγκι σημειώνεται ενώ οι κεντρικοί τραπεζίτες ανά τον κόσμο δέχονται πυρά για τις επανειλημμένες μειώσεις των επιτοκίων και προπαντός για την υποχώρηση των επιτοκίων σε αρνητικό έδαφος. Εντυπωσιάζει, όμως, καθώς υπερασπίζεται την πολιτική της ΕΚΤ στο εσωτερικό της Γερμανίας, όπου επικρατεί αναβρασμός και εκνευρισμός προς την ΕΚΤ υποκινούμενος και από την κλιμάκωση της προσφυγικής κρίσης.

Χροιά μετωπικής σύγκρουσης ανάμεσα στη Γερμανία και την ΕΚΤ έδωσε προ δύο ημερών ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική χαμηλών επιτοκίων προκαλεί «ιδιαίτερα προβλήματα» στις γερμανικές τράπεζες και στους συνταξιούχους και διαβρώνει τις αποταμιεύσεις των Γερμανών. Εφτασε στο σημείο να κατηγορήσει την πολιτική του Μάριο Ντράγκι ότι δίνει ώθηση στο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, δηλώνοντας ότι είπε στον Μάριο Ντράγκι «να είσαι υπερήφανος, μπορείς να αποδώσεις στη νομισματική σου πολιτική το 50% της επιτυχίας αυτού του κόμματος». Συντασσόμενος, όμως, ανοικτά με την ΕΚΤ, ο κ. Βάιντμαν τόνισε πως η διαμάχη για τη νομισματική πολιτική δεν είναι σε σωστή βάση και αντέκρουσε το επιχείρημα περί διάβρωσης των αποταμιεύσεων, αντιτείνοντας ότι «οι άνθρωποι δεν είναι μόνον αποταμιευτές, είναι επίσης υπάλληλοι, φορολογούμενοι και δανειολήπτες, και επωφελούνται από τα χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων».

Οι συνάδελφοί του από το Δ.Σ. της ΕΚΤ, ο Γάλλος Μπενουά Κερέ και ο Βέλγος Πίτερ Πράετ, επικαλέστηκαν την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, με τον δεύτερο να μιλάει για «πυροβολισμούς κατά της ΕΚΤ». Η διαμάχη άρχισε πριν από λίγες ημέρες με τον υπουργό Μεταφορών, Αλεξάντρ Ντομπρίντ, να χαρακτηρίζει «επικίνδυνες» τις πολιτικές της ΕΚΤ που διαμηνύουν ότι «δεν έχει νόημα να αποταμιεύει κανείς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή