Ενδιαφέρον για τα ομόλογα της Αργεντινής

Ενδιαφέρον για τα ομόλογα της Αργεντινής

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί για τα νέα ομόλογα της Αργεντινής, η οποία επιστρέφει στις διεθνείς αγορές μετά τον 14χρονο αποκλεισμό της. Το βιβλίο προσφορών έχει ήδη γεμίσει με τα πρώτα ονόματα επενδυτών. Τα αρμόδια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία έχουν αναλάβει την έκδοση, Deutsche Bank, HSBC, JPMorgan και Santander, δηλώνουν ότι οι ενδιαφερόμενοι προέρχονται από τον χώρο των διαχειριστών κεφαλαίων, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Financial Times. Με βάση τις αρχικές προσφορές, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται μεταξύ 8% και 8,25%. Οσον αφορά στο 30ετές ομόλογο, η απόδοση αναμένεται να διαμορφωθεί στο 9% με 9,25%. Πάντως, η κυβέρνηση της χώρας αποσκοπεί να εξασφαλίσει κόστος δανεισμού γύρω στο 7,5% για τα 10ετή και 8,5% για τα 30ετή ομόλογα. Αξίζει να αναφερθεί πως τα πρώτα χρήματα από τη διάθεση των προαναφερθέντων κρατικών τίτλων θα χρησιμοποιηθούν για να αποπληρωθούν οι κατέχοντες ομόλογα οι οποίοι δεν αποδέχθηκαν την αναδιάρθρωση χρέους της Αργεντινής. Αυτά ανήκουν σε επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, τα λεγόμενα «αρπακτικά» ή «γύπες», τα οποία είχαν αγοράσει έναντι ελάχιστου τιμήματος τους τίτλους, είχαν στραφεί δικαστικά εναντίον της Αργεντινής και είχαν προσωρινά εξασφαλίσει ευνοϊκή απόφαση υπέρ τους από αμερικανικό δικαστήριο.

Κούβα

Την ευτυχή κατάληξη στη μακρά και οδυνηρή εμπειρία της Αργεντινής φαίνεται πως επιδιώκουν και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Μια από αυτές είναι η Κούβα. Η κυβέρνηση της χώρας ήδη από το 2015 έρχεται σε διμερείς διαπραγματεύσεις με άλλες κυβερνήσεις, ώστε να κατορθώσει να αναδιαρθρώσει χρέη της ανεξόφλητα επί δεκαετίες, αφ’ ης στιγμής έπαυσε να αποπληρώνει το χρέος της, το 1986. Ομάδα ιδιωτών επενδυτών, η οποία φέρεται να αντιστοιχεί στο 40% των διεκδικήσεων ιδιωτών έναντι της Κούβας, προσέλαβε ειδικό εμπειρογνώμονα σε ζητήματα δημοσίου χρέους, ώστε να συντονίσει το όλο έργο και να διαπραγματευθεί με την κυβέρνηση του Ραούλ Κάστρο. Πρόκειται για τον Αργεντινό καθηγητή Ροδρίγο Ολιβάρες-Καμινάλ στο Πανεπιστήμιο Κουίν Μέρι του Λονδίνου, ο οποίος αφενός είναι ισπανόφωνος, αφετέρου έχει μακρά θητεία στην παροχή συμβουλών σε κυβερνήσεις για αναδιάρθρωση χρεών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή