Νέο γύρο «ανταγωνιστικών υποτιμήσεων» προκαλεί η Σιγκαπούρη

Νέο γύρο «ανταγωνιστικών υποτιμήσεων» προκαλεί η Σιγκαπούρη

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι χώρες του G20 να συμφώνησαν σε «ανακωχή» του νομισματικού πολέμου, όμως οι μικρότερες κεντρικές τράπεζες της Ασίας και του Ειρηνικού προσπαθούν να θωρακίσουν τις οικονομίες τους, γεγονός που εκτιμάται πως θα τις συμπαρασύρει σε «ανταγωνιστικές υποτιμήσεις». Το δολάριο Σιγκαπούρης παρουσίασε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον περασμένο Αύγουστο έναντι του δολαρίου, με τα υπόλοιπα νομίσματα της Ασίας και του Ειρηνικού να κινούνται, επίσης, καθοδικά ύστερα από την αιφνίδια χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα της Σιγκαπούρης.

Απώλειες εμφάνισαν το δολάριο Νέας Ζηλανδίας, το ρινγκρίτ Μαλαισίας και η ρουπία Ινδονησίας έπειτα από ανακοίνωση της νομισματικής αρχής της Σιγκαπούρης ότι θα ακολουθήσει πολιτική μηδενικής ανατίμησης έναντι καλαθιού ξένων νομισμάτων, κάτι που είχε πράξει και κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Δικαιολόγησε την κίνηση αυτή «στο δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον» και εξέφρασε ανησυχίες για την επιδείνωση της προοπτικής στην παγκόσμια ανάπτυξη. Πτώση σημείωσε, επίσης, το γουάν Νότιας Κορέας έπειτα από την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του κυβερνώντος κόμματος. Οι πολιτικές εξελίξεις στη Νότια Κορέα και η απρόβλεπτη απόφαση της Νομισματικής Αρχής στη Σιγκαπούρη επηρέασαν και το γουάν της Κίνας που, επίσης, κινήθηκε καθοδικά.

Παραδόξως, οι φόβοι για αναζωπύρωση ενός παγκόσμιου νομισματικού πόλεμου μεταξύ των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου δεν έχουν επαληθευτεί μέχρι σήμερα, παρά την υποτίμηση του κινεζικού γουάν τον Ιανουάριο. Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η ΕΚΤ και η Ελβετία μαζί με υπόλοιπα κράτη του G20 συμφώνησαν τον Φεβρουάριο στη Σαγκάη ότι θα αποφύγουν τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις. Αναλυτές της αγοράς, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg και την εφημερίδα Wall Street Journal, φοβούνται πως θα ακολουθήσουν ανταγωνιστικές υποτιμήσεις νομισμάτων, αυτή τη φορά, από τις κεντρικές τράπεζες των μικρότερων οικονομιών της Ασίας και του Ειρηνικού. Και βέβαια οι φόβοι αυτοί απεικονίστηκαν χθες στην πτώση των προαναφερόμενων νομισμάτων. Αναλυτικότερα, το δολάριο Σιγκαπούρης διολίσθησε 1,2% στα 1,3667 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις 11 Αυγούστου. Το δολάριο Νέας Ζηλανδίας υποχώρησε κατά 1,2% στα 68,38 σεντς ΗΠΑ και το ρινγκρίτ εξασθένησε κατά 0,9% στα 3,9088 προς το αμερικανικό δολάριο και η ρουπία Ινδονησίας κατά 0,4%, αντίστοιχα.

Πτωτικά κινήθηκε, παράλληλα, το δολάριο Καναδά επί δεύτερη διαδοχική ημέρα, έπειτα από ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της χώρας πως το ράλι του νομίσματος από τα μέσα Ιανουαρίου έχει υποβαθμίσει την προοπτική των εξαγωγών της χώρας εκτός του κλάδου των πρώτων υλών.

Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο εάν αυτές οι κεντρικές τράπεζες έχουν τα εφόδια για να προστατεύσουν την ανταγωνιστικότητα των νομισμάτων τους σε βάθος χρόνου. Ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν προτίθεται φέτος να αυξήσει τα επιτόκια όσες φορές είχε ανακοινώσει σε πρώτη φάση, μια κίνηση που αποτρέπει θεωρητικά μια δυναμική άνοδο του δολαρίου. «Αν και η νομισματική αρχή της Σιγκαπούρης δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση υποτίμησης, δεν θεωρώ πως ο κύκλος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής εξαντλείται με την (προχθεσινή) κίνηση», σχολιάζει ο Κουν Γκροθ, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος στην Australia & New Zealand Banking Group.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή