Η «συμφωνία κυρίων» των παραγωγών πετρελαίου δεν πείθει την αγορά

Η «συμφωνία κυρίων» των παραγωγών πετρελαίου δεν πείθει την αγορά

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω απαισιόδοξων εκτιμήσεων για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει μια συμφωνία παγώματος της παραγωγής πετρελαίου στη συνάντηση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών την Κυριακή, οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούσαν χθες από την αρχή της συνεδρίασης. Εχασαν, έτσι, τα κέρδη που είχαν σημειώσει τις προηγούμενες ημέρες, χάρη κυρίως στη μείωση της παραγωγής αμερικανικού αργού αλλά και εν αναμονή μιας συμφωνίας παγώματος μεταξύ πετρελαιοπαραγωγών χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ. Κι αυτό γιατί η κάλλιστη έκβαση της συνάντησης στην Ντόχα του Κατάρ δεν αναμένεται να είναι παρά μια μη δεσμευτική συμφωνία παγώματος της παραγωγής που δεν επαρκεί για να αντιστρέψει το πλεόνασμα προσφοράς στην παγκόσμια αγορά. Οι τιμές ανέκαμπταν, πάντως, ελαφρώς το βράδυ με το αργό ΗΠΑ να κυμαίνεται στα 41,84 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 42,45 δολάρια το βαρέλι.

Η εκτίμηση ότι θα είναι περιορισμένος ο αντίκτυπος μιας συμφωνίας για πάγωμα της παραγωγής μεταξύ χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ ανήκει στη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), που προεξόφλησε χθες πως οι τιμές δεν πρόκειται να ανακάμψουν πριν από το 2017. Οπως υπογράμμισε η διεθνής υπηρεσία, ούτε η μείωση της παραγωγής στις ΗΠΑ ούτε και το γεγονός ότι το Ιράν έχει αυξήσει την παραγωγή του λιγότερο από όσο φιλοδοξούσε δεν μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση στην παγκόσμια αγορά. Εν ολίγοις, σε παγκόσμιο επίπεδο θα εξακολουθήσει να παράγεται πολύ περισσότερο πετρέλαιο από όσο καταναλώνεται σε όλη τη διάρκεια του έτους. Η διεθνής υπηρεσία επικαλέστηκε το γεγονός ότι στις δύο σημαντικότερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, Σαουδική Αραβία και Ρωσία, η παραγωγή «μαύρου» χρυσού βρίσκεται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ και επομένως «οποιαδήποτε συμφωνία παγώματος δεν θα επηρεάσει ουσιαστικά τη σχέση προσφοράς και ζήτησης».

Οι εκτιμήσεις της συνέπεσαν, όμως, και με δηλώσεις πηγών του ΟΠΕΚ που αφενός απέκλεισαν μια συμφωνία για μείωση της παραγωγής στην παρούσα φάση και αφετέρου εξέφρασαν αμφιβολίες για το κατά πόσον θα τηρηθεί οποιαδήποτε συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής. Μιλώντας στο Reuters, πηγή του ΟΠΕΚ χαρακτήρισε «δύσκολο να συζητηθεί θέμα μείωσης της παραγωγής» και προσέθεσε πως κάτι τέτοιο «μπορεί να συμβεί όταν οι Ιρανοί επιστρέψουν στα παλαιότερα επίπεδα παραγωγής, στα 3, 6 ή 3,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα αλλά όχι νωρίτερα». Διέρρευσε, άλλωστε, η είδηση ότι ο Ρώσος υπουργός Πετρελαίου, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οποιαδήποτε συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής δεν θα είναι παρά μια μη δεσμευτική «συμφωνία κυριών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή