Αποδόσεις

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Πτωτικά κινούνταν χθες οι τιμές του πετρελαίου εν όψει της συνόδου στην Ντόχα του Κατάρ την Κυριακή, όπου οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες θα συζητήσουν το ενδεχόμενο «παγώματος» της παραγωγής. Χθες το μεσημέρι η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) υποχωρούσε 1,28% και διαμορφωνόταν στα 40,97 δολ. το βαρέλι. Παρεμφερή εικόνα παρουσίαζε και το πετρέλαιο τύπου Brent, το οποίο υποχωρούσε 0,96%, με την τιμή να κυμαίνεται γύρω από τα 43,42 δολ. το βαρέλι. Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές Απριλίου οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανακάμψει περίπου 11%. Οι βασικότεροι λόγοι για την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου είναι η μείωση της αμερικανικής παραγωγής τους τελευταίους μήνες και οι ελπίδες των επενδυτών ότι από τη σύνοδο της Ντόχα θα προκύψει αποτέλεσμα που θα υποστηρίξει τις τιμές τους ερχόμενους μήνες.

Τα αρνητικά επιτόκια ευνοούν τον χρυσό

Η πολιτική αρνητικών επιτοκίων, την οποία υιοθέτησε η Τράπεζα της Ιαπωνίας, ακολουθώντας την ΕΚΤ και τις Κεντρικές Τράπεζες Δανίας, Σουηδίας και Ελβετίας, ευνοεί την αγορά του χρυσού. Οι επενδυτές αποζητούν ασφαλές καταφύγιο, στρέφονται στο πολύτιμο μέταλλο και η ζήτηση ενισχύεται. Σύμφωνα με τον ιαπωνικό όμιλο λιανεμπορίου Tanaka Kikinzoku Kogyo, το πρώτο τρίμηνο τρέχοντος οι πωλήσεις ράβδων χρυσού αυξήθηκαν εν συγκρίσει με το ίδιο διάστημα πέρυσι κατά 35% στα 8.192 κιλά. H ζήτηση από μέρους των καταναλωτών στη χώρα σχεδόν διπλασιάστηκε το εν λόγω τρίμηνο στους 32,8 μετρικούς τόνους.

Τα χαμηλότατα ή αρνητικά επιτόκια καθιστούν δελεαστική επιλογή τον χρυσό, ο οποίος αποδίδει στους επενδυτές αναλόγως της αύξησης της τιμής του και δεν συνδέεται με διακυμάνσεις επιτοκίων, όπως συμβαίνει με άλλα περιουσιακά στοιχεία. Κατά το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα οι πολιτικές των αρνητικών επιτοκίων θα οδηγήσουν σε υψηλότερη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο τόσο από κεντρικές τράπεζες όσο και από επενδυτές. Το πρώτο τρίμηνο η τιμή του χρυσού ανήλθε 16%, άνοδος η οποία θεωρείται η καλύτερη μέσα στα τελευταία τριάντα χρόνια.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών των ελληνικών ομολόγων κατεγράφη την Παρασκευή μετά την αποκάλυψη της «Κ» ότι η ΕΚΤ θα αποδεχθεί το 50% των ομολόγων EFSF των ελληνικών τραπεζών, περίπου 18 δισ. ευρώ σε σύνολο 36,2 δισ., στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Με αυτό τον τρόπο, οι τράπεζες θα μπορούν να πουλήσουν στην ΕΚΤ τα ομόλογα EFSF και από την εξέλιξη αυτή θα αποκομίσει ένα κεφαλαιακό όφελος συνολικά ο κλάδος 530 εκατ. ευρώ. Ετσι το spread του 10ετούς ομολόγου την Παρασκευή υποχώρησε στις 886 μονάδες βάσης. Η τιμή του 2ετούς ομολόγου ανήλθε στα 91,40 λεπτά του ευρώ, ενώ η απόδοση κυμάνθηκε στο 11,10%. Το 3ετές ομόλογο παρουσίασε τιμή στα 86,00 λεπτά, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 10,40%. Η 10ετία είχε τιμή στα 65,70 λεπτά και απόδοση στο 9%. Το 10ετές γερμανικό ομόλογο εμφάνισε απόδοση 0,14%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή