Πετρέλαιο και Κίνα ευνοούν το κλίμα στις διεθνείς αγορές

Πετρέλαιο και Κίνα ευνοούν το κλίμα στις διεθνείς αγορές

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ενίσχυση της τιμής του πετρελαίου εν μέσω συγκρατημένης αισιοδοξίας για ενδεχόμενη συμφωνία «παγώματος» της παραγωγής στη συνάντηση της 17ης Απριλίου των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ και παραγωγών εκτός του Οργανισμού, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη βελτίωση του κλίματος στα διεθνή χρηματιστήρια τις τελευταίες ημέρες. Η διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου ενισχύθηκε επίσης από τα θετικά στοιχεία του εμπορικού ισοζυγίου της Κίνας, καθώς και τα νέα σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας των ΗΠΑ που προσέδωσαν στήριξη στην άποψη ότι η Fed δεν θα βιαστεί πιθανότατα να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων. Σε συμφωνία με μία σειρά πρόσφατων οικονομικών στοιχείων που υποδεικνύουν ότι η υποχώρηση του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης της Κίνας δεν αναμένεται να οδηγήσει σε απότομη «προσγείωση», οι εξαγωγές αυξήθηκαν τον Μάρτιο 11,5% ετησίως (σε όρους δολαρίου), η πρώτη αύξηση τους τελευταίους εννέα μήνες και η μεγαλύτερη από τον Φεβρουάριο 2015.

Οι εισαγωγές μειώθηκαν 7,6% ετησίως, μικρότερη πτώση από την αναμενόμενη, ενώ οι εισαγωγές κύριων εμπορευμάτων (χαλκός και σιδηρομεταλλεύματα) κινήθηκαν ανοδικά. Στην αναθεωρημένη έκθεση για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ αναθεώρησε ανοδικά κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες την εκτίμησή του για το ΑΕΠ της Κίνας το 2016 στο 6,5% έπειτα από αύξηση 6,9% το προηγούμενο έτος. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ κατέγραψαν μη αναμενόμενη πτώση 0,3% μηνιαίως, υποδεικνύοντας υποχώρηση του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης το πρώτο τρίμηνο του έτους έπειτα από αύξηση του ΑΕΠ 1,4% ετησίως το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, η πιθανότητα αύξησης κατά 25 μ.β. στα επιτόκια της Fed τον Ιούνιο ανέρχεται σε μόλις 8%, 36% για τον Σεπτέμβριο και περίπου 60% για μία τέτοιου είδους κίνηση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε ανοδικά. Η ισοτιμία ευρώ/δολ. υποχώρησε κοντά στα 1,1250 την Παρασκευή έπειτα από προσωρινή άνοδο στα 1,1465 λίγες ημέρες νωρίτερα. Ανοδικά κινήθηκε το δολάριο και έναντι του γιεν, επωφελούμενο από δηλώσεις Ιαπώνων αξιωματούχων που εκλήφθησαν από τους επενδυτές ως μήνυμα για ενδεχόμενη παρέμβαση στις αγορές συναλλάγματος προκειμένου να ανακοπεί η πρόσφατη ανοδική πορεία του νομίσματος. Η ισοτιμία δολ./γιεν βρέθηκε εκ νέου σε επίπεδα πάνω από τα 109,00 έπειτα από πτώση στα 107,60 στις αρχές της εβδομάδας, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών.

* Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή