Παγκόσμια Τράπεζα: Μεγάλη ζήτηση δανείων από αναπτυσσόμενες χώρες

Παγκόσμια Τράπεζα: Μεγάλη ζήτηση δανείων από αναπτυσσόμενες χώρες

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πρωτοφανή ιστορικά επίπεδα διαμορφώνεται εκ μέρους των αναπτυσσόμενων χωρών η ζήτηση για δανεισμό από την Παγκόσμια Τράπεζα τα τελευταία τρία χρόνια. Προβλέπεται, συγκεκριμένα, να υπερβεί τα 150 δισ. δολ. και τα επίπεδα αυτά είναι πρωτόγνωρα σε περίοδο κατά την οποία δεν έχει ξεσπάσει χρηματοπιστωτική κρίση. «Δεδομένου ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, η ζήτηση για δανεισμό έχει αυξηθεί σε επίπεδα, τα οποία δεν έχουμε ξαναδεί εκτός περιόδων κρίσης», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο διεθνής οργανισμός. Επιπροσθέτως, αναμένεται ενισχυμένη ζήτηση δανείων και από τις χώρες μεσαίου εισοδήματος λόγω νέων οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν, με τη γενικευμένη επιβράδυνση της ανάπτυξης. Ειδικότερα, το οικονομικό έτος 2015 ο συνολικός δανεισμός από τη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ο οποίος υπάγεται στην Παγκόσμια Τράπεζα, ανήλθε στα 23,5 δισ. δολάρια, ενώ φέτος εκτιμάται πως θα φθάσει έως και τα 25 δισ. δολάρια.

Κατά τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιογκ Κιν «η παγκόσμια οικονομία θα εξακολουθήσει να είναι ασθενική, οπότε είναι ζωτικής σημασίας η Παγκόσμια Τράπεζα να διαδραματίσει τον παραδοσιακό της ρόλο, συνδράμοντας τις αναπτυσσόμενες χώρες να εμφανίσουν ταχύτερη ανάπτυξη στις οικονομίες». Επιπροσθέτως τόνισε ότι «έχουμε μπροστά μας μία πραγματικά ιστορική ευκαιρία να δώσουμε τέλος στην ακραία φτώχεια σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2030». Κι αυτός ο στόχος θα είναι εφικτός, υπό την προϋπόθεση και μόνο πως οι χώρες αυτές θα μπορέσουν να επανακάμψουν σε γρήγορους αναπτυξιακούς ρυθμούς. Τέλος, αναφέρεται πως η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει πως η ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας θα φθάσει στο 2,9% το 2016. Ωστόσο, σημείωσε πως «οι συνθήκες έχουν γενικά επιδεινωθεί περαιτέρω από τις αρχές του έτους και μετά». Στην πρόσφατη έκθεσή του το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για ανάπτυξη φέτος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή