Το οικονομικό έγκλημα «χτυπά» το 36% των επιχειρήσεων

Το οικονομικό έγκλημα «χτυπά» το 36% των επιχειρήσεων

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από ένας στους τρεις οργανισμούς και επιχειρήσεις (36%) αντιμετώπισαν περιστατικά οικονομικού εγκλήματος τα τελευταία δύο χρόνια, με το ηλεκτρονικό έγκλημα να επηρεάζει σχεδόν το ένα τρίτο αυτών (32%), το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα από την παγκόσμια έρευνα της PwC για το οικονομικό έγκλημα, η οποία διεξάγεται κάθε δύο χρόνια.

Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης συνοψίζονται στα εξής:

• Οι φόβοι των οργανισμών για το ηλεκτρονικό έγκλημα αγγίζουν τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας εξαετίας.

• Τις μεγαλύτερες επιπτώσεις του οικονομικού εγκλήματος εντός των οργανισμών τις υφίσταται το ηθικό των εργαζομένων.

• Το 44% των οργανισμών πιστεύει ότι οι τοπικές διωκτικές αρχές υστερούν σε κατάρτιση και πόρους για την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος.

Στην έρευνα της PwC «Global Economic Crime Survey 2016» συμμετείχαν περισσότερα από 6.000 άτομα από 115 χώρες. Παρά την οριακή μείωση του οικονομικού εγκλήματος που καταγράφηκε συνολικά, το οικονομικό κόστος έχει αυξηθεί. Το 14% των ερωτηθέντων υπέστησαν ζημίες που ανέρχονται σε πάνω από 1 εκατ. δολάρια τα τελευταία δύο χρόνια.

Οριακή μείωση

Το συνολικό ποσοστό του οικονομικού εγκλήματος που καταγράφηκε έχει οριακά μειωθεί, για πρώτη φορά από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, στο 36% από 37% που ήταν το 2014. Σε περιφερειακό επίπεδο, τα χαμηλότερα ποσοστά οικονομικού εγκλήματος καταγράφηκαν σε Νότια Αμερική (37% έναντι 41%), Ανατολική Ευρώπη (33% έναντι 39%), Ασία-Ειρηνικό (30% έναντι 32%) και Λατινική Αμερική (28% έναντι 35%). Αύξηση σημείωσαν η Αφρική (57% έναντι 50%), η Δυτική Ευρώπη (40% έναντι 35%) και η Μέση Ανατολή (25% έναντι 21%).

• Συνηθέστερα οικονομικά εγκλήματα: Κατάχρηση περιουσιακών στοιχείων (64%), ηλεκτρονικό έγκλημα (32%) και δωροδοκία και διαφθορά (24%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή