ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΔΝΤ καλεί τα μέλη του να ενισχύσουν φιλικές προς την ανάπτυξη δαπάνες

imf--2

Η Διεθνής Νομισματική και Οικονομική Επιτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κάλεσε τις χώρες-μέλη του οργανισμού να ενισχύσουν τις δαπάνες που θεωρούνται «φιλικές προς την ανάπτυξη» τονίζονας ότι το Ταμείο θα πρέπει να εξετάσει νέα προληπτικά εργαλεία δανεισμού για να βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίσουν την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

«Οι καθοδικοί κίνδυνοι για την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας έχουν αυξηθεί από τον Οκτώβριο, αυξάνοντας την πιθανότητα για μια πιο γενικευμένη επιβράδυνση και μια αιφνίδια υποχώρηση των ροών κεφαλαίου» τονίζει η Επιτροπή στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνεδρίασή της στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, απαιτείται μια πιο «ισχυρή και ισορροπημένη πολιτική» προκειμένου να αναζωογονηθεί η ανάπτυξη και να αποφευχθεί ο αποπληθωρισμός.

«Απαιτείται σε όλες τις χώρες μια δημοσιονομική πολιτική φιλική προς την ανάπτυξη», τόνισε, προσθέτοντας ότι η προσαρμοστική νομισματική πολιτική θα πρέπει να συνεχιστεί σε πολλές προηγμένες οικονομίες ενώ θα πρέπει να εφαρμοστούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μαζί με άλλες πολιτικές προκειμένου να στηριχθεί η ζήτηση.