Ανάπτυξη δύο ταχυτήτων «βλέπει» στην περιφέρεια της Ευρωζώνης η Fitch

Ανάπτυξη δύο ταχυτήτων «βλέπει» στην περιφέρεια της Ευρωζώνης η Fitch

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές διαφορές στην αναπτυξιακή τους προοπτική εμφανίζουν τα κράτη-μέλη της περιφέρειας της Ευρωζώνης, με την Ιρλανδία και την Ισπανία να είναι αυτά που έχουν το προβάδισμα στην ανάπτυξη ενώ η Ιταλία και η Πορτογαλία ακολουθούν με βραδύτερους ρυθμούς. Σε πρόσφατη μελέτη, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch παρατηρεί ότι οι οικονομικές επιδόσεις των τεσσάρων οικονομιών που πρωταγωνιστούν στην περιφέρεια της Ευρωζώνης διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ιρλανδίας, που διαμορφώθηκε στο 9,2% το δ΄ τρίμηνο, και της Ισπανίας στο 3,5%, αντίστοιχα.

Στην Πορτογαλία, αντίθετα, η οικονομική δραστηριότητα επεκτάθηκε κατά 1,3% το δ΄ τρίμηνο και στην Ιταλία κατά 1%. Στο μέτωπο της ανάπτυξης, η διαφορά επίδοσης μεταξύ Ισπανίας και Ιταλίας, δηλαδή της τέταρτης και τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη, φθάνει στις δυόμισι ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η διαφορά μεταξύ Ιρλανδίας και Πορτογαλίας είναι θεαματική από το 9,2% στο 1,3%.

Αισθητές διαφορές υπάρχουν, παράλληλα, και στο δημόσιο χρέος. Στην Ιταλία φθάνει το 132% επί του ΑΕΠ και στην Πορτογαλία ανέρχεται στο 129%. Οι κυβερνήσεις και των δύο χωρών-μελών έχουν δεχτεί συστάσεις για τη μείωση του χρέους τους από διεθνούς οργανισμούς και τις Βρυξέλλες. Αρκετά χαμηλότερο είναι το δημόσιο χρέος στην Ιρλανδία στο 98,4% επί του ΑΕΠ, ενώ στην Ισπανία κυμαίνεται στο 101%.

Καταλήγει, δε, πως το μακροοικονομικό και χρηματοπιστωτικό σοκ που υπέστησαν οι οικονομίες της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης επισκίασε βασικές διαρθρωτικές διαφορές που υπάρχουν στις οικονομίες αυτές. Κατά συνέπεια, η ανάκαμψη στις οικονομίες της Ιρλανδίας και της Ισπανίας κυμάνθηκε με ταχείς ρυθμούς, ξεπερνώντας την υποτονική «ανάρρωση» των οικονομιών στην Πορτογαλία και την Ιταλία.

Σύμφωνα με τη Fitch, η Ιρλανδία είναι η πιο επιτυχημένη οικονομία στην περιφέρεια της Ευρωζώνης χάρη στην εξωστρέφεια, την ισχυρή προοπτική στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, τον υγιή χρηματοπιστωτικό τομέα λόγω της έγκαιρης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της στενής παρακολούθησης των δημοσιονομικών δεδομένων της ακόμη και μετά την πάροδο της κρίσης.

Θετικά διαμορφώνεται η μεσοπρόθεσμη προοπτική της ισπανικής οικονομίας από την κρίση χρέους χάρις στην ανάκαμψη της εσωτερικής ζήτησης, ιδιαίτερα στις επενδύσεις, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στην οικονομία και την ταχεία εξυγίανση των τραπεζών. Αντίθετα, είναι απογοητευτική η πορεία των επενδύσεων στην Πορτογαλία και την Ιταλία, με το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων και του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού κλάδου να μην έχει επιλυθεί. Σε διαφορετική έκθεση, η Fitch εκφράζει την επιφυλακτικότητά της για την εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου στην Πορτογαλία από τα «κόκκινα» δάνεια, προσδιορίζοντάς τα στα 33,7 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 12% του συνόλου, έως τα τέλη του 2015. Εντοπίζει δε τα περισσότερα προβλήματα στα επιχειρηματικά δάνεια, όπου τα προβληματικά δάνεια φθάνουν το 20%.

Η Fitch επισημαίνει πως η συνολική εικόνα των οικονομιών της Ευρωζώνης έχει βελτιωθεί πολύ σε σχέση με την κλιμάκωση της κρίσης χρέους το 2012. Ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης σε όλη την Ευρωζώνη υποχώρησε σε αρνητικό πρόσημο το α΄ τρίμηνο του 2013, ενισχύθηκε στο 3,7% το δ΄ τρίμηνο του 2015.

Νέα στήριξη από ΕΚΤ αναμένουν οι αγορές

Aπό Σεπτέμβριο αναμένεται να αυξήσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, τα μέτρα στήριξης στο πλαίσιο νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, που στηρίχθηκε σε προβλέψεις 47 οικονομικών αναλυτών. Το 60% των ερωτηθέντων θεωρεί πως στη συνεδρίαση της 8ης Σεπτεμβρίου θα αποφασιστεί περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και τα δύο τρίτα αυτών θεωρούν πως το διοικητικό συμβούλιο θα προτιμήσει την παράταση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης, στα οποία περιλαμβάνεται το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. Λίγοι είναι εκείνοι που εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα μειώσει ακόμη περισσότερο τα επιτόκια σε αρνητικό πρόσημο, αλλά όλοι συμφωνούν πως θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα για την ενίσχυση των τιμών στην πραγματική οικονομία από το τρέχον 0% κοντά στο 2% που είναι ο στόχος της ευρωτράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή