4.300 στερλίνες ο «φόρος» του Brexit

4.300 στερλίνες ο «φόρος» του Brexit

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ποσό των 4.300 στερλινών, αντίστοιχο των 5.420 ευρώ, θα χάνει ετησίως κάθε βρετανικό νοικοκυριό αν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ε.Ε. Πρόκειται για υπολογισμούς του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών, τους οποίους επικαλέστηκε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, τρεις ημέρες μετά την επίσημη έναρξη της εκστρατείας για το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, από το οποίο θα κριθεί η παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. «Η Βρετανία θα είναι σε μόνιμη βάση φτωχότερη αν εγκαταλείψει την Ε.Ε., γιατί θα έχει λιγότερο εμπόριο, λιγότερες επιχειρήσεις και θα προσελκύει λιγότερες επενδύσεις» τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να επηρεάσει την κοινή γνώμη, ενώ οι δημοσκοπήσεις φέρουν το «ναι» και το «όχι» να ισοψηφούν. Επικαλέστηκε τους ίδιους υπολογισμούς για να προειδοποιήσει πως σε περίπτωση Brexit, το βρετανικό ΑΕΠ θα μειωθεί από 3,8% ώς 7,5% σε διάστημα 15 ετών. Προσέθεσε πως θα μειωθούν τα φορολογικά έσοδα της χώρας κατά 36 δισ. στερλίνες ετησίως ή 45,4 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί με το άθροισμα του προϋπολογισμού για την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη.

Αντικρούοντας επιχειρήματα των οπαδών του Brexit, υποστήριξε πως ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση μιας συμφωνίας με την Ε.Ε., ανάλογη εκείνης που έχει συνάψει η Νορβηγία και έχει διασφαλίσει πρόσβαση στην ενιαία αγορά, η βρετανική οικονομία θα είναι το 2030 μικρότερη κατά 4% σε σύγκριση με το μέγεθος που θα έχει παραμένοντας στην Ε.Ε.

Σήμερα αναμένεται να τοποθετηθεί επί του θέματος ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, που έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους ενός Brexit για τη βρετανική οικονομία. Εχουν προηγηθεί ανάλογες προειδοποιήσεις από διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων, και το ΔΝΤ. Την ίδια στιγμή όλο και περισσότερα στοιχεία εμφανίζουν τη ζημιά που ήδη πλήττει τη βρετανική οικονομία εν μέσω αβεβαιότητας για την έκβαση του δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, οι δαπάνες των επιχειρήσεων για εξαγορές και συγχωνεύσεις στη Βρετανία έχουν μειωθεί κατά 39% το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Παράλληλα, έρευνα του Centre for Economic Performance του London School of Economics φέρει τις άμεσες ξένες επενδύσεις στη Βρετανία να μειώνονται κατά 22% σε περίπτωση Brexit.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή