Παρασκήνιο πίσω από το αδιέξοδο στην Ντόχα

Παρασκήνιο πίσω από το αδιέξοδο στην Ντόχα

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την εμμονή της Σαουδικής Αραβίας να συμμετάσχει το Ιράν σε οποιαδήποτε συμφωνία για «πάγωμα» της παραγωγής «μαύρου χρυσού», η συνάντηση που είχαν στην Ντόχα του Κατάρ 18 πετρελαιοπαραγωγοί χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Το αποτέλεσμα ήταν η νέα υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, που αρχικά έπεσαν έως και πάνω από 6%. Η εξέλιξη ήταν απολύτως προβλεπόμενη καθώς η Τεχεράνη έχει προ πολλού αποκλείσει τη συμμετοχή της σε «πάγωμα» της παραγωγής προτού επανέλθει στα προ των κυρώσεων επίπεδα. Εχει, άλλωστε, απροκάλυπτα εκφράσει τη φιλοδοξία της να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς της, το οποίο θεωρεί ότι σφετερίστηκε το Ριάντ.

Διαψεύσθηκαν, έτσι, οι όποιες προσδοκίες ενέπνευσε η αρχική συμφωνία για «πάγωμα» της παραγωγής που συνήψαν τον Φεβρουάριο οι δύο κύριοι παράγοντες της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, οδηγώντας τότε σε ανάκαμψη τις τιμές του πετρελαίου κατά 35%. Οι τιμές του πετρελαίου επέστρεψαν χθες από την αρχή της συνεδρίασης σε πτωτική πορεία χωρίς, ωστόσο, να κατακρημνισθούν χάρη σε συνεχιζόμενη για δεύτερη ημέρα απεργία στο Κουβέιτ, που στη διάρκεια της ημέρας οδήγησε σε πτώση της δικής του παραγωγής πετρελαίου κατά 60%. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, ο παράγοντας Κουβέιτ διατήρησε το Brent σε επίπεδα πάνω από τα 40 δολάρια το βαρέλι: το βράδυ κυμαινόταν στα 40,80 δολάρια και το αργό ΗΠΑ στα 39,86 δολάρια το βαρέλι. Η απόφαση που έλαβε την Παρασκευή η Τεχεράνη να μην παραστεί στη συνάντηση κατέστησε σαφές σε παρατηρητές ότι θα οδηγείτο σε αδιέξοδο. Διεθνείς αναλυτές επιρρίπτουν, πάντως, ολοκληρωτικά την ευθύνη στο Ριάντ.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η κατάρρευση των συνομιλιών στο Κατάρ οξύνει περαιτέρω «τον εντεινόμενο κίνδυνο μεγάλης αύξησης της προσφοράς από χώρες του ΟΠΕΚ» και ιδιαιτέρως της Σαουδικής Αραβίας, που στο πλαίσιο της συνάντησης απείλησε να φτάσει την παραγωγή της σε επίπεδα ρεκόρ. «Η Σαουδική Αραβία συνειδητά δυναμίτισε τη συμφωνία και ήταν πρόθυμη να αποδεχθεί την αποτυχία», σχολίασαν αναλυτές της Commerzbank , που σε σχετική τους ανακοίνωση εκφράζουν την εκτίμηση πως με αυτή τη στάση το Ριάντ «υπονομεύει την αξιοπιστία των πετρελαιοπαραγωγών και του ΟΠΕΚ ιδιαιτέρως». Με μομφές κατά της Σαουδικής Αραβίας σχολίασε, άλλωστε, τα όσα συνέβαιναν στη συνάντηση ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, που εξέφρασε την έκπληξή του για την αποτυχία της συνάντησης. Σημειωτέον, πάντως, ότι ο Ρώσος υπουργός είχε υποβαθμίσει εκ των προτέρων τις πιθανότητες σωστής εφαρμογής μιας συμφωνίας «παγώματος» της παραγωγής όταν προέβλεψε προ ημερών ότι θα πρόκειται απλώς για μια «συμφωνία κυρίων». Οι προσδοκίες από την επίμαχη συνάντηση ήταν, πάντως, ευθύς εξαρχής περιορισμένες, καθώς είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα σχετική προειδοποίηση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) ότι δεν θα είναι ισχυρός ο αντίκτυπος μιας συμφωνίας.

Η αμερικανική παραγωγή

Οπως επισήμανε η ΙΕΑ, ούτε η μείωση της παραγωγής στις ΗΠΑ, που τελευταία βρισκόταν πίσω από την ανάκαμψη των τιμών σε επίπεδα γύρω στα 45 δολάρια το βαρέλι, ούτε και το γεγονός ότι το Ιράν δεν έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να αυξήσει την παραγωγή του όσο φιλοδοξούσε μπορούν να αντιστρέψουν την κατάσταση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, θα επιβραδυνθεί η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης και η παγκόσμια αγορά θα παραμείνει πλεονασματική. Εχει, άλλωστε, προηγηθεί ανάλογη εκτίμηση του ΟΠΕΚ πως η παγκόσμια ζήτηση θα είναι χαμηλότερη από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί το 2016. Σημειωτέον ότι τις δύο πρώτες εβδομάδες το Ιράν και το Ιράκ αύξησαν συνολικά τις εξαγωγές τους κατά περισσότερο από 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή