Σε θέση μάχης οι πετρελαιοπαραγωγοί

Σε θέση μάχης οι πετρελαιοπαραγωγοί

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η αγορά να αντιμετώπισε χωρίς δράματα την αποτυχία της συνόδου του ΟΠΕΚ στην Ντόχα του Κατάρ την περασμένη Κυριακή, ωστόσο η συνέχεια ενδέχεται να κρύβει νέους σοβαρούς κινδύνους. Ολες οι πλευρές, από τους Σαουδάραβες μέχρι τους Ρώσους και φυσικά τους Ιρανούς, δηλώνουν έτοιμες να αυξήσουν ακόμη περισσότερο την παραγωγή τους, εξέλιξη που το πιθανότερο είναι ότι θα οδηγήσει σε νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου από το επίπεδο των 40-43 δολαρίων το βαρέλι όπου έχει ανακάμψει τους τελευταίους μήνες. Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο νέος ισχυρός άνδρας της Σαουδικής Αραβίας ιδίως στον τομέα του πετρελαίου, επανέλαβε χθες στο Bloomberg την προειδοποίηση πως αν αυξήσουν οι υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες την παραγωγή τους, τότε η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί αυξάνοντας την παραγωγή της αμέσως κατά περίπου 10% στα 11,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και ακόμη περισσότερο στα 12,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε έξι με εννέα μήνες από σήμερα.

Η σύνοδος της Ντόχα, όπου στόχος ήταν το «πάγωμα» της παραγωγής, απέτυχε διότι η Σαουδική Αραβία δεν δέχτηκε να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή της εάν δεν δεσμευόταν να κάνει το ίδιο και το Ιράν, που αποτελεί τον μεγάλο αντίπαλό της στην περιοχή. 

Η Τεχεράνη έχει δηλώσει ότι στόχος της είναι να επαναφέρει την παραγωγή της στο επίπεδο όπου βρισκόταν πριν από την επιβολή των κυρώσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Ροχνεντίν Τζαβαντί, δήλωσε ότι η παραγωγή θα επανέλθει στο επιθυμητό επίπεδο έως τις 20 Ιουνίου. Μέχρι τον Μάρτιο του 2017 το Ιράν θέλει να έχει αυξήσει την παραγωγή του στα 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δηλαδή κατά 800 χιλιάδες βαρέλια πετρέλαιο σε σύγκριση με τον επίπεδο του Μαρτίου. Χθες και ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Κιρίλ Μολόντσοφ δήλωσε ότι η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει και αυτή την παραγωγή της στα 540 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου από 534 εκατομμύρια τόνους πέρυσι. «Η άρνηση της Σαουδικής Αραβίας να υπογράψει τη συμφωνία απλώς αποδεικνύει ότι δεν τους πειράζει αν παραμείνουν οι τιμές χαμηλά για μακρύτερο χρονικό διάστημα», εξηγεί στο Bloomberg ο κ. Οϊγκεν Βάινμπεργκ, επικεφαλής εμπορευμάτων στην Commerzbank στη Φρανκφούρτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή