Η αβεβαιότητα πλήττει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Βρετανίας

Η αβεβαιότητα πλήττει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Βρετανίας

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές απώλειες της τάξεως των 35,6 δισ. στερλινών –ή 45,02 δισ. ευρώ– ενδεχομένως να υποστούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Βρετανία, εξαιτίας της αβεβαιότητας του δημοψηφίσματος για την παραμονή της ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ενωση στις 23 Ιουνίου. Οι προβλέψεις των εν λόγω απωλειών έχουν να κάνουν με τις διακυμάνσεις στην ισοτιμία της στερλίνας ως απότοκο της διαδικασίας. Στις αρχές της εβδομάδας ξεκίνησε επισήμως η «προεκλογική» εκστρατεία σε υψηλούς τόνους και με έντονες προειδοποιήσεις για τους σοβαρούς οικονομικούς κινδύνους μιας εξόδου. Πάντως, ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ, συνιστά ψυχραιμία και υπογραμμίζει πως και τα δύο στρατόπεδα υπερβάλλουν ως προς τα οφέλη και τις βλάβες είτε της παραμονής είτε της εξόδου (Brexit). «Οι δύο πλευρές έχουν αποδυθεί σε μια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων, ενώ θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές και ακριβείς στις αριθμητικές εκτιμήσεις των συνεπειών», τόνισε. Επιπλέον, υπογράμμισε πως «η συμμετοχή στην Ε.Ε. είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα για να υποβαθμίζεται απλά σε μια μονοδιάστατη ανάλυση πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων». Οσον αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι απώλειες των 35,6 δισ. λιρών αφορούν τις διεθνείς πληρωμές τους και το ότι δεν έχουν δεσμευθεί με μακροπρόθεσμα συμβόλαια σε συγκεκριμένη συναλλαγματική ισοτιμία λόγω αβεβαιότητας ενόψει της 23ης Ιουνίου.

Στη μελέτη της εταιρείας διεθνών πληρωμών World First και της εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov συμμετέχουν 730 μικρομεσαίες. Το συμπέρασμα ήταν ότι, αν και το πρώτο τρίμηνο η αστάθεια στην ισοτιμία της στερλίνας ενισχύθηκε κατά 75%, οι επιχειρήσεις παρέτειναν τη διάρκεια της προστασίας τους έναντι διακυμάνσεων στη χρηματαγορά κατά 35% μόνον. Οι οικονομολόγοι της World First επισημαίνουν πως η μη προστασία των εταιρειών θα σημάνει ότι θα βρεθούν στο έλεος των μεγάλων συναλλαγματικών διακυμάνσεων. Το 55% από τις συμμετέχουσες στην έρευνα φοβούνται πως η ισοτιμία της στερλίνας θα εμφανίσει αστάθεια το δεύτερο τρίμηνο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή