Στενό μαρκάρισμα Γερμανών στον Ντράγκι

Στενό μαρκάρισμα Γερμανών στον Ντράγκι

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mια άνευ προηγουμένου επίθεση δέχεται ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), από το Βερολίνο τα τελευταία 24ωρα, στο πλαίσιο κριτικής που κλιμακώνεται τον τελευταίο μήνα για το εάν τελικά η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης βοηθά την οικονομία ή τις αγορές. Στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι αναμένεται να αναπτύξει την επιχειρηματολογία του πάνω στα πρόσθετα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που δρομολογήθηκαν στη συνάντηση της 10ης Μαρτίου μετά την έντονη κριτική που έχει ασκηθεί στο πρόσωπο του, κυρίως, από τον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας.

Οπότε, ακόμη και εάν θελήσει ο κ. Ντράγκι να καταφύγει στην ύστατη λύση των «χρημάτων εξ ουρανού» (helicopter money) με την απευθείας διοχέτευση ρευστού σε τραπεζικούς λογαριασμούς, δεν θα καταφέρει να κάνει ούτε ένα βήμα λόγω του στενού «μαρκαρίσματος» των Γερμανών. Κι όμως, οικονομολόγοι θεωρούν πως αυτή η ριζοσπαστική λύση είναι κατάλληλη για να αποφευχθεί μια οριστική φθορά του ευρώ.

Χθες, πάντως, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπερασπίστηκε τον κεντρικό τραπεζίτη της Ευρωζώνης σε συνέντευξη που έδωσε στο Βερολίνο. «Πρέπει να δοθεί ένα τέλος στο παιχνίδι κατηγοριών εις βάρος της ΕΚΤ», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ. «Εάν παρακολουθήσει κανείς όλη αυτή τη διαμάχη, καταλήγει στο συμπέρασμα πως το πρόβλημα δεν είναι η ΕΚΤ και ο κ. Ντράγκι αλλά η άρνηση να παραιτηθεί κανείς από την μονόπλευρη πολιτική της λιτότητας», δήλωσε ο επικεφαλής του κεντροαριστερού κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών που συνθέτει την κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ.

Η EΚΤ εξακολουθεί να δίνει μάχη για την τόνωση των τιμών σε ένα περιβάλλον εύθραυστης ανάπτυξης στην Ευρωζώνη που δέχεται απειλές από την επιβράδυνση της Κίνας. Τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός διολίσθησε στο μηδέν και έτσι απέχει μακράν από το «κοντά στο 2%» που επιτάσσει το καταστατικό της ΕΚΤ. Διεθνείς οργανισμοί και οικονομολόγοι παροτρύνουν τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να υιοθετήσουν δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, διότι αρχίζει να εξαντλείται η αποτελεσματικότητα των αρνητικών επιτοκίων και των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Η επιλογή των «χρημάτων εξ ουρανού» παραμένει μια θεωρητική λύση, αν και το άρθρο 123 στη Συνθήκη της Λισσαβώνας δεν αποκλείει την απευθείας χορήγηση μετρητών στον κόσμο, σχολιάζει ο Ανταρ Τέρνερ, πρώην πρόεδρος της βρετανικής Αρχής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και συνεργάτης του Ινστιτούτου Νέας Οικονομικής Σκέψης. Οταν ο κ. Ντράγκι ερωτήθηκε τον Μάρτιο για τη λύση αυτή, απάντησε πως είναι «μια ενδιαφέρουσα ιδέα». Στις αρχές αυτής της εβδομάδας, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, είπε ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου πως μπορεί να ενθαρρύνει απάτες τύπου «Πόντζι».

Ο προκάτοχός του, Μέρβιν Κινγκ, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg πως οι κεντρικές τράπεζες «έχουν κερδίσει αρκετές πιστώσεις χρόνου και δεν μπορούν να κάνουν περισσότερα». Από το Βερολίνο, ο κ. Γκάμπριελ δήλωσε πως «μια κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να επιλύσει την κρίση ανάπτυξης, δεν μπορεί να αναπληρώσει τα κενά που δημιουργούνται από την έλλειψη μια γενναίας επενδυτικής πολιτικής». «Το τύπωμα χρήματος δεν είναι βιώσιμη οικονομική πολιτική», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ακόμη, όμως, και με ορατό τον κίνδυνο ενός Brexit εν όψει του δημοψηφίσματος στη Βρετανία και δεδομένων όλων των πιέσεων που ασκούνται από τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη, λίγοι είναι εκείνοι που διαβλέπουν πως η ΕΚΤ θα καταφύγει σε μια τόσο ριζοσπαστική λύση για την τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Βασικός λόγος και μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η εμμονή των Γερμανών με τον φόβο του υπερπληθωρισμού που έχουν κληρονομήσει από την εποχή της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή