Πειραγμένες μετρήσεις και από τη Mitsubishi

Πειραγμένες μετρήσεις και από τη Mitsubishi

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mετά το σκάνδαλο της Volkswagen με παραπλανητικά λογισμικά που έδειχναν λιγότερες εκπομπές ρύπων σε πάνω από 11 εκατ. οχήματα, η Mitsubishi Motors ανακοίνωσε χθες πως παραποιούσε τα τεστ εξοικονόμησης καυσίμων σε περισσότερα από 600.000 οχήματα. Από αυτά τα ανακριβή τεστ, όπου παρουσιάζεται η κάλυψη μεγαλύτερων αποστάσεων από το κανονικό για να φαίνεται μικρότερη η κατανάλωση καυσίμων, επηρεάζονται 157.000 αυτοκίνητα Mitsubishi και 468.000 Nissan με την οποία συνεργάζεται η πρώτη στο πλαίσιο κοινοπραξιών. Υστερα από μια βαθιά υπόκλιση στην έναρξη της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Mitsubishi Motors, Τετσούρο Αϊκάβα, και οι υπόλοιποι επικεφαλής της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας ξεκαθάρισαν πως το ατόπημα ήταν συνειδητό από εργαζομένους, οι οποίοι παραποιούσαν την πίεση στα ελαστικά για να δίνεται η εντύπωση πως διανύονται περισσότερα χιλιόμετρα σε σχέση με τις πραγματικές αποστάσεις. Ο κ. Αϊκάβα δήλωσε πως «αισθάνεται υπεύθυνος», αν και δεν γνώριζε τίποτα γι’ αυτές τις ατασθαλίες, όπως επισημαίνεται από το βρετανικό πρακτορείο BBC.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο, η μετοχή της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας υποχώρησε 15% και κατέγραψε τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες κατά τη διάρκεια της τελευταίας 12ετίας. Aν και η διοίκηση της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας δεν έχει ακόμη εξακριβώσει όλες τις λεπτομέρειες του σκανδάλου, προκύπτει πως το «κλειδί» ήταν ο τρόπος που η Mitsubishi υπολόγιζε τα μίλια ανά γαλόνι. Ενα μίλι ισούται με 1,6 χιλιόμετρα και το ένα γαλόνι με 3,78 λίτρα.

Είναι η πρώτη φορά που ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία παραδέχεται την παραποίηση στοιχείων στην κατανάλωση καυσίμων. Το 2014, οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Νότιας Κορέας, Hyundai και Kia, δέχτηκαν να πληρώσουν 350 εκατ. δολάρια σε πρόστιμα στις ΗΠΑ, διότι τα επίπεδα εξοικονόμησης καυσίμων δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.

Η Volkswagen έχει ανακαλέσει εκατομμύρια οχήματα από όλον τον κόσμο λόγω του σκανδάλου εκπομπών ρύπων, με προβλέψεις δαπανών που φθάνουν τα 6,7 δισ. ευρώ. Η Mitsubishi Motors ανήκει στον κολοσσό Mitsubishi Group, ο οποίος περιλαμβάνει 40 εταιρείες. Οι δραστηριότητές της εκτείνονται μέχρι την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή