Με πωλήσεις ομολόγων απειλεί τις ΗΠΑ η Σ. Αραβία

Με πωλήσεις ομολόγων απειλεί τις ΗΠΑ η Σ. Αραβία

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σαουδική Αραβία ενημέρωσε την κυβέρνηση Ομπάμα και το Κογκρέσο πως θα πουλήσει αμερικανικά ομόλογα των ΗΠΑ, όταν η Ουάσιγκτον ψηφίσει νομοσχέδιο, βάσει του οποίου θα μπορούσε να καταστεί υπόλογη η ηγεσία του αραβικού βασίλειου για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2011. Η κυβέρνηση Ομπάμα δεν επιθυμεί το ψήφισμα του νομοσχεδίου και έχει προχωρήσει σε λόμπινγκ στο Κογκρέσο, σύμφωνα με πληροφορίες της αμερικανικής κυβέρνησης. Οι απειλές της Σαουδικής Αραβίας έχουν βρεθεί στο επίκεντρο έντονων συζητήσεων μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων, του υπουργείου Εξωτερικών και του Πενταγώνου, στο διάστημα των τελευταίων εβδομάδων. Στη Σαουδική Αραβία, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντέλ αλ-Τζουμέιρ μεταβίβασε προσωπικά το μήνυμα του αραβικού βασιλείου. Τόνισε, σε επίσκεψη στην Ουάσινγκτον τον περασμένο μήνα, πως η Σαουδική Αραβία θα αναγκαστεί να πουλήσει αμερικανικά ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία έως και 750 δισ. δολαρίων (περίπου 660 δισ. ευρώ), προτού κινδυνεύσουν να δεσμευτούν οι επενδύσεις τους από τα αμερικανικά δικαστήρια. Οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, με σκοπό να αποδοθούν ευθύνες στη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, στις τράπεζες και στα φιλανθρωπικά ιδρύματα του βασίλειου που, βάσει των κατηγοριών που παρουσιάζουν οι ενάγοντες, έχουν στηρίξει οικονομικά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν σε αμερικανικό έδαφος. Μέχρι σήμερα, οι απόπειρες αυτές απέβησαν άκαρπες, λόγω, εν μέρει, ενός νόμου του 1976, που δίνει στα ξένα κράτη κάποια ασυλία από την αμερικανική Δικαιοσύνη. Το νομοσχέδιο που προτείνει η Γερουσία στοχεύει να εξαιρέσει τις περιπτώσεις τρομοκρατικών επιθέσεων από τον νόμο του 1976. Εάν εγκριθεί από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, και έπειτα υπογραφεί από τον Αμερικανό πρόεδρο, μπορεί να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για να εξακριβωθεί εάν ευσταθούν αυτές οι κατηγορίες για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Είναι αρκετοί οι οικονομολόγοι που θεωρούν ότι είναι δύσκολο να υλοποιήσει η Σαουδική Αραβία τη μαζική πώληση 750 δισ. δολαρίων σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία, διότι θα προκαλούνταν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία του βασίλειου. Αλλά η απειλή και μόνον είναι ενδεικτική των εντάσεων ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ.

Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας αρνείται εδώ και καιρό πως διαδραμάτισε κάποιον ρόλο στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ενώ η επιτροπή 9/11 των ΗΠΑ «δεν εντόπισε κανένα στοιχείο πως η Σαουδική Αραβία ως ενιαία οντότητα ή υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη του βασίλειου σε ατομική βάση χρηματοδότησαν την τρομοκρατική οργάνωση». Επικριτές της έκθεσης, ωστόσο, επισημαίνουν πως η «στενή» απόδοση αυτών των συμπερασμάτων αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να έχουν παίξει ρόλο κυβερνητικά στελέχη χαμηλότερα στην ιεραρχία, ή υπηρεσίες της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας. Υποψίες αιωρούνται, επίσης, από έρευνα του Κογκρέσου το 2002. Εκεί αναφέρεται πως υπήρχαν στοιχεία για τη συμμετοχή αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας που ζούσαν στις ΗΠΑ την εποχή των τρομοκρατικών επιθέσεων. Τα πορίσματα αυτά αναπτύσσονται σε 28 σελίδες της έκθεσης του Κογκρέσου και δεν έχουν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα. Ο Εντουιν Τρούμαν, συνεργάτης του Ινστιτούτου Πέτερσον Διεθνών Οικονομικών, δηλώνει πως, κατά πάσα πιθανότητα, οι Σαουδάραβες προβαίνουν σε μια «κενή απειλή» Η πώληση δισ. δολαρίων σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία δεν είναι μόνον τεχνικά δύσκολο, δηλώνει ο ίδιος, αλλά μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στις αγορές, την ευθύνη της οποίας θα έχει η Σαουδική Αραβία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή