Παραμένει επιφυλακτική η Fed

Παραμένει επιφυλακτική η Fed

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμετάβλητα διατήρησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) τα επιτόκιά της, όπως αναμενόταν από την πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών. Ανακοίνωσε πως η νομισματική πολιτική θα εξακολουθήσει να είναι «υποστηρικτική», λόγω των βραδύτερων ρυθμών αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας και της υποχώρησης της κατανάλωσης.

Κατά συνέπεια τίθενται υπό αμφισβήτηση σενάρια που ήθελαν τη Fed να προχωρά έστω και σε δύο αυξήσεις των επιτοκίων μέσα στο 2016, αντί των τεσσάρων που προβλέπονταν στα τέλη του 2015. Από την επίσημη ανακοίνωση της Fed μεταφέρεται το μήνυμα πως «ο Ιούνιος δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των επιλογών» για την επόμενη αύξηση των επιτοκίων, σχολίασε χθες ο επικεφαλής οικονομολόγος για τις ΗΠΑ στην Deutsche Bank, Τζόζεφ Λα Βόργκνα, στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC. Τα δύο επικρατέστερα σενάρια είναι τέλη του 2016 ή ακόμη και το 2017, σύμφωνα με το CNBC. Μερίδα αναλυτών που μίλησαν στο CNBC αλλά και στο πρακτορείο Reuters εστιάζει στο πρόσφατο ράλι των τιμών του πετρελαίου, θεωρώντας πιθανή μια αύξηση του κόστους δανεισμού στην αμερικανική οικονομία, εάν όχι τον Ιούνιο, νωρίτερα από τα τέλη του 2016 .

Υστερα από τη διήμερη συνεδρίαση της Fed, αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση πως εξακολουθεί να βελτιώνεται η αγορά εργασίας, παρά την επιβράδυνση των ρυθμών αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας. Τονίζεται, όμως, πως τα στοιχεία για τις πάγιες επενδύσεις και τις καθαρές εξαγωγές είναι υποτονικά.

Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση των νοικοκυριών, η Fed τονίζει πως «έχει μετριαστεί», όταν στην ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση του Μαρτίου αναφέρεται πως «αυξάνεται με μετριοπαθείς ρυθμούς». Είναι, ως εκ τούτου, αντιληπτή η ανησυχία των αξιωματούχων νομισματικών πολιτικής στις ΗΠΑ για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, επειδή παραλείπεται η εκτίμηση για «ισορροπία κινδύνων», μία έκφραση που είχε αφαιρεθεί και από τις δύο προηγούμενες ανακοινώσεις της Fed.

Λόγω της επιβράδυνσης της Κίνας και της δραματικής πτώσης των τιμών του πετρελαίου, από τα μέσα του 2014, η Fed έχει αφήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο φάσμα του 0,24% με 0,5% στις τελευταίες συνεδριάσεις, ύστερα από τον Δεκέμβριο, που αποφάσισε αύξηση από το μηδέν, για πρώτη φορά ύστερα από μία δεκαετία.

Σήμερα, η Fed εξακολουθεί να αποβλέπει σε περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας και στην ενίσχυση του πληθωρισμού, καθώς εξακολουθεί να κυμαίνεται χαμηλότερα από τον μακροπρόθεσμο στόχο του 2%, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της. Ομως ο πληθωρισμός στο 0,9% τον Μάρτιο παραμένει μακριά από τα επίπεδα που θεωρούν, γενικά, οι κεντρικές τράπεζες πως αντανακλούν μιαν υγιή οικονομία. Στόχος της Fed είναι να ενισχυθούν μεσοπρόθεσμα οι τιμές κοντά στο 2%, αλλά παρεμβάλλονται εμπόδια από την πτώση των τιμών στην ενέργεια και στις εισαγωγές. Αξίζει να σημειωθεί πως η μεγάλη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου από τα μέσα του 2014 δυσχεραίνει την επίτευξη των στόχων για τον πληθωρισμό, ενώ έχει προκαλέσει επιπτώσεις στον ενεργειακό κλάδο των ΗΠΑ. Εν τούτοις, η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη έχει ενισχυθεί κατά 20% από τα τέλη Δεκεμβρίου στα 44 δολάρια το βαρέλι, ενώ το δολάριο έχει υποχωρήσει κατά 4% έναντι καλαθιού νομισμάτων.

«Ανταποκρίνονται στις συνθήκες της αγοράς», παρατηρεί ο κ. Τζόζεφ Λα Βόργκνα της Deutsche Bank. «Ετσι θα δυσκολευτούν να αυξήσουν τα επιτόκια στα απαραίτητα επίπεδα», προσθέτει ο ίδιος. Τονίζει πως το βασικό επιτόκιο θα έπρεπε να κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα, αλλά η Fed παρακολουθεί στενά τις τάσεις στις αγορές. Πράγματι, οι αγορές, αν και είχαν προεξοφλήσει την αύξηση του Δεκεμβρίου, αντέδρασαν αρνητικά στην προοπτική περαιτέρω αυξήσεων, λόγω επιδείνωσης του κλίματος στη διεθνή οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή