Για πρώτη φορά μειώθηκαν οι πωλήσεις iPhone

Για πρώτη φορά μειώθηκαν οι πωλήσεις iPhone

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινή ημέρα είχε δυσάρεστες πρωτιές για τον αμερικανικό κολοσσό υψηλής τεχνολογίας Apple. Η εταιρεία το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου (το δεύτερο τρίμηνο για το οικονομικό της έτος) είχε για πρώτη φορά στην ιστορία της μειωμένες πωλήσεις στα iPhone σε τριμηνιαία βάση, ενώ για πρώτη φορά τα τελευταία δεκατρία χρόνια εμφάνισε πτώση στα συνολικά έσοδά της σε τριμηνιαία βάση λόγω του ότι δραστηριοποιείται σε ολοένα και πιο κορεσμένες αγορές.

Ειδικά στην αγορά της Κίνας, η οποία είναι η μεγαλύτερη της Apple μετά εκείνη των ΗΠΑ, οι πωλήσεις του «έξυπνου» κινητού μειώθηκαν περισσότερο από 25%, ενώ και το επόμενο τρίμηνο προβλέπεται απογοητευτικό. Μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, η τιμή της μετοχής της υποχώρησε σχεδόν 8% και σε επίπεδα κάτω των 100 δολαρίων πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο.

Οπως κατέστη εμφανές, το ευρύ πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της Apple και το αυξημένο μέρισμα, καθώς και το «μαξιλάρι» των εσόδων από την παροχή υπηρεσιών, δεν λειτούργησαν κατευναστικά για τους επενδυτές. Το δεύτερο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2015-2016 πουλήθηκαν 51,2 εκατομμύρια συσκευές iPhone εν συγκρίσει με τα 61,2 εκατομμύρια την ίδια περίοδο το παρελθόν έτος. Πάντως, οι φετινές πωλήσεις ήταν βελτιωμένες εν συγκρίσει με τις προβλέψεις των 50 εκατομμυρίων iPhone. Σημειωτέον ότι η διοίκηση της Apple, η οποία είχε ήδη προετοιμάσει επενδυτές και μετόχους για λιγότερες πωλήσεις, θα πρέπει παράλληλα να διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι η μείωση είναι προσωρινή και όχι μόνιμη μεταστροφή των καταναλωτικών επιλογών για ένα προϊόν που εκτίναξε τα κέρδη της στα ύψη.

Δεν είναι λίγοι οι επενδυτές οι οποίοι εκτιμούν ότι ειδικά το iPhone ως προϊόν έχει πλέον κορεστεί, θέτοντας τέλος στη θεαματική ανάπτυξη της Apple. Οπως παρατηρεί στο Ρόιτερς ο Νιλ Σόντερς, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ερευνών Conlumino, «η Apple χρειάζεται μία ριζοσπαστική καινοτομία ή ένα καινούργιο προϊόν αντί της ολοένα μεγαλύτερης βελτίωσης των υφιστάμενων προϊόντων της». Ο γενικός οικονομικός διευθυντής της Apple κάνει λόγο για μεγάλη επιτυχία του iPhone 6, η οποία έθεσε πολύ ψηλά τον πήχυ, ενώ πιο συγκρατημένος ο διευθύνων σύμβουλός της, Τιμ Κουκ, προειδοποιεί πως η αγορά «έξυπνων» τηλεφώνων έχει φθάσει πλέον στο σημείο της μη περαιτέρω εξέλιξής της.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή