Το ισχυρό δολάριο επιβράδυνε την ανάπτυξη των ΗΠΑ

Το ισχυρό δολάριο επιβράδυνε την ανάπτυξη των ΗΠΑ

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απότομη επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας κατεγράφη το πρώτο τρίμηνο του 2016, ο ρυθμός ανάπτυξης υποχώρησε στο 0,5% και είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων δύο ετών. Ο λόγος για την απότομη επιβράδυνση είναι η μείωση της κατανάλωσης, αλλά και η πτώση των εξαγωγών που οφείλεται στο ισχυρό δολάριο. Το θετικό στοιχείο είναι ότι η αγορά εργασίας παραμένει σε καλή κατάσταση, γεγονός που ενισχύει την ελπίδα για ανάκαμψη της οικονομίας τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του υπουργείου Εργασίας, η ανάπτυξη της οικονομίας επιβραδύνθηκε στο 0,5% σε ετήσια βάση, ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2015 είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 1,4%. Αρνητική επίδραση είχε και το φθηνό πετρέλαιο που έπληξε τα έσοδα εταιρειών όπως οι Schlumberger και Halliburton. Το αποτέλεσμα είναι οι εταιρικές επενδύσεις να συρρικνωθούν με τον ταχύτερο ρυθμό από το δεύτερο τρίμηνο του 2009, όταν δηλαδή πλησίαζε προς το τέλος της η ύφεση. Σχεδόν όλοι οι τομείς της αμερικανικής οικονομίας είχαν χαμηλότερη ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο με μοναδική εξαίρεση την αγορά ακινήτων.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες ισοδυναμούν με περισσότερο από τα 2/3 της οικονομικής δραστηριότητας, αυξήθηκαν με ρυθμό 1,9% το πρώτο τρίμηνο, σημαντική επιβράδυνση σε σύγκριση με το 2,4% του προηγούμενου τριμήνου. Τα νοικοκυριά άσκησαν πολιτική λιτότητας περιορίζοντας την αγορά διαρκών αγαθών, όπως τα αυτοκίνητα, παρά την πτώση της τιμής της βενζίνης. Τα κέρδη που αποκόμισαν τα νοικοκυριά από την αγορά εργασίας και η εξοικονόμηση χρημάτων που πέτυχαν χάρη στην πτώση της τιμής της βενζίνης φαίνεται ότι τα χρησιμοποίησαν προκειμένου να περιορίσουν τα χρέη τους. Η υψηλότερη αποταμίευση και η μείωση των κερδών δημιουργούν ελπίδες πως τους επόμενους μήνες θα αυξηθεί η κατανάλωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή