ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εδραιώνεται η αυξητική τάση των εξαγωγών πετρελαίου στο Ιράκ

Εδραιώνεται η αυξητική τάση των εξαγωγών πετρελαίου στο Ιράκ

Οι εξαγωγές πετρελαίου από το νότιο Ιράκ καταγράφηκαν κατά μέσο όρο στα 3,36 εκατ βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο, έναντι μέσου όρου εξαγωγών 3,29 εκατ βαρελιών, το Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Πετρελαίου.

Τα παραπάνω μεγέθη πλησιάζουν τις ποσότητες ρεκόρ των 3,37 εκατ βαρελιών ημερησίως που εξήγαγε το Ιράκ τον περασμένο Νοέμβριο.

Το Ιράκ έχει τη δεύτερη θέση στην παραγωγή πετρελαίου, μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ, ενώ η αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής του, συντηρεί την τάση μείωσης των διεθνών τιμών.

Τα στοιχεία της παραγωγής δείχνουν ότι το Ιράκ είχε μέση ημερήσια παραγωγή 3,43 εκατ βαρελιών πετρελαίου από την 1η έως την 24η Απριλίου, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην ιρακινή πετρελαϊκή βιομηχανία.

Ωστόσο, δεν γνωστοποιήθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για την πτωτική πορεία των εξαγωγών την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Βαγδάτη έχει εκφράσει φραστικά την υποστήριξή της, στις προσπάθειες που γίνονται για τη σταθεροποίηση της παραγωγής πετρελαίου μεταξύ των χωρών-μελών και μη μελών του ΟΠΕΚ, ενώ η διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Ντόχα (17 Απριλίου) δεν κατέληξε σε συμφωνία σταθεροποίησης της παραγωγής.