Γερμανικές τράπεζες βοηθούσαν πελάτες να φοροδιαφύγουν

Γερμανικές τράπεζες βοηθούσαν πελάτες να φοροδιαφύγουν

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 1 δισ. ευρώ φόρους τον χρόνο στέρησαν η Commerzbank, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, και άλλες γερμανικές τράπεζες από το δημόσιο ταμείο, επιτρέποντας σε πελάτες τους να εκμεταλλευτούν νομικό παράθυρο και τελικά να καταβάλουν μικρότερο φόρο για κέρδη από αγορές και πωλήσεις μετοχών. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που παρουσίασε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt μαζί με το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι ARD και την αμερικανική εφημερίδα Washington Post, η Commerzbank και άλλες τράπεζες επέτρεπαν σε πολλούς πελάτες τους να μειώνουν τεχνητά το ύψος του φόρου που κατέβαλλαν επί των κεφαλαιουχικών κερδών τους. Η εμπλοκή της Commerzbank προκαλεί ιδιαίτερα δύσκολα ερωτήματα, διότι ανήκει μερικώς στο γερμανικό δημόσιο από το 2008, οπότε το Βερολίνο την είχε διασώσει από την οικονομική κατάρρευση με κόστος 18,2 δισ. ευρώ.

Η μεμπτή συμπεριφορά των Γερμανών τραπεζιτών υπολογίζεται ότι στοίχιζε στο γερμανικό δημόσιο περίπου 1 δισ. ευρώ τον χρόνο επί περισσότερο από μία δεκαετία. Οι τραπεζίτες χρησιμοποιούσαν κόλπο με μετοχές, που επέτρεπε στους ξένους πελάτες τους να διεκδικήσουν επιστροφή φόρου που κανονικά προοριζόταν μόνο για Γερμανούς επενδυτές. Το κόλπο που χρησιμοποιούσαν οι τραπεζίτες ήταν να επιτρέπουν σε πελάτες τους να τους δανείζουν βραχυπρόθεσμα μετοχές γερμανικών εταιρειών που κατείχαν την περίοδο καταβολής μερισμάτων.

Στη συνέχεια, η τράπεζα που είχε δανειστεί τις μετοχές των πελατών της μπορούσε να διεκδικήσει έκπτωση φόρου για λογαριασμό τους. Πρόκειται για μια τεχνική που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα στις ΗΠΑ και αλλού, αλλά η οποία έχει πλέον καταργηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή