Πώς η Ευρωζώνη θα μειώσει το χρέος της

Πώς η Ευρωζώνη θα μειώσει το χρέος της

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τήρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης σε συνδυασμό με την εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής και νομισματικής φύσης που θα διευκολύνουν έναν υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για τη μείωση του χρέους της Ευρωζώνης. Αναγκαία προϋπόθεση, να παραμείνουν τα επιτόκια του ευρώ αμετάβλητα στο υφιστάμενο μηδενικό επίπεδο. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη της ΕΚΤ, που εξετάζει τέσσερα πιθανά σενάρια σχετικά με το πώς μπορεί να εξελιχθεί το χρέος στην Ευρωζώνη.

Οπως επισημαίνει η ΕΚΤ, όταν το κόστος δανεισμού βρίσκεται σε χαμηλά επιτόκια διευκολύνει τη μείωση του χρέους της Ευρωζώνης, αλλά προκειμένου να επιτευχθεί μια σημαντική συρρίκνωσή του είναι αναγκαία η αποφασιστική εφαρμογή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας. Η Τράπεζα υπογραμμίζει πως από το τέλος της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι χώρες της Ευρωζώνης προσπαθούν να περιορίσουν τα επίπεδα του χρέους τους που το 2015 βρισκόταν κατά μέσον όρο στο 93% του ΑΕΠ. Το έργο τους δυσχεραίνει, όμως, το οικονομικό περιβάλλον του χαμηλού πληθωρισμού και της αναιμικής ανάπτυξης. Από την πλευρά της, πάντως, η Τράπεζα διευκολύνει τις κυβερνήσεις διατηρώντας χαμηλό το κόστος του δανεισμού.

Με βασικό σενάριο τη διατήρηση των επιτοκίων στα υφιστάμενα μηδενικά επίπεδα η Τράπεζα προβλέπει πως το χρέος της Ευρωζώνης θα μειώνεται κατά μέσον όρο 1% ετησίως τη δεκαετία 2016-2026 για να περιορισθεί στο 84% του ΑΕΠ στο τέλος της περιόδου. Στην περίπτωση, όμως, που αυξήσει το κόστος δανεισμού της Ευρωζώνης κατά 0,5%, τότε το χρέος θα εξακολουθήσει να μειώνεται, αλλά ο ρυθμός θα επιβραδυνθεί στο ήμισυ. Αν, αντιθέτως, οι χώρες-μέλη εφαρμόσουν πιστά τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, το χρέος της Ευρωζώνης θα μειώνεται κατά μέσον όρο 2% ετησίως και θα έχει περιορισθεί στο 75% το 2026. Θα μπορούσε, τέλος, να μειωθεί ακόμη περισσότερο το χρέος εάν ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη είναι κατά 0,5% υψηλότερος σε σύγκριση με το βασικό σενάριο, κάτι που, σύμφωνα με την ΕΚΤ, θα μπορούσε να επιτευχθεί με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Οπως επισημαίνει στη σχετική μελέτη της, το Σύμφωνο Σταθερότητας προβλέπει πως το δημόσιο χρέος των χωρών-μελών του ευρώ δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ και οι χώρες-μέλη οφείλουν να εφαρμόζουν μέτρα για να το μειώνουν κάθε χρόνο κατά το 1/20 του ποσοστού υπέρβασης. Το περασμένο έτος, όμως, πολλές χώρες-μέλη της Ευρωζώνης εμφάνιζαν χρέος σαφώς άνω του 100% του ΑΕΠ τους με ακραίες περιπτώσεις το ελληνικό χρέος ύψους 177% και το χρέος της Ιταλίας ύψους 133%. Οπως τονίζει η Τράπεζα, καίριο ζήτημα είναι το κατά πόσον εφαρμόζονται οι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας καθώς πολλές χώρες της Ευρωζώνης έχουν χαλαρώσει την τήρησή τους συχνά με τη συναίνεση των αρμόδιων θεσμών της Ε.Ε. Τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απευθύνει προειδοποιήσεις σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία για υπέρβαση των στόχων του χρέους και του δημοσιονομικού ελλείμματος. Δεν έχει, ωστόσο, επιβάλει κυρώσεις σε καμία από αυτές.

«Το κριτήριο του χρέους δεν έχει εφαρμοσθεί στην πραγματικότητα ποτέ από την αρχή της οικονομικής και νομισματικής ένωσης», τονίζει η ΕΚΤ και επισημαίνει πως «εφόσον δεν υπήρξαν διορθωτικοί μηχανισμοί όταν σημειώνονταν οι παραβιάσεις των ορίων, το αποτέλεσμα ήταν η συσσώρευση τεράστιου όγκου δημοσίου χρέους». Ως εκ τούτου, η Τράπεζα καλεί τις χώρες της Ευρωζώνης να εφαρμόσουν τους κανόνες αποφασιστικά και χωρίς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις μετά το «μείζον μάθημα» που πήραν από την κρίση χρέους ώστε να διασφαλίσουν, έτσι, τη δημοσιονομική υγεία στην Ευρωζώνη. Και τονίζει, «συγκλίνοντας σε χαμηλότερα επίπεδα δημοσίου χρέους και δημιουργώντας δημοσιονομικά περιθώρια, η Ευρωζώνη θα έχει μεγαλύτερες αντιστάσεις και δυνατότητες να αντεπεξέλθει σε ενδεχόμενα εξωτερικά σοκ στο μέλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή