Αποψη: Η ευρωπαϊκή μοναξιά της Αγκελα Μέρκελ

Αποψη: Η ευρωπαϊκή μοναξιά της Αγκελα Μέρκελ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​Η Αγκελα Μέρκελ αναζητεί μια μεγάλη κίνηση για την Ευρώπη, προκειμένου πολιτικά να ξεκολλήσει η Γηραιά Ηπειρος από το τέλμα και τα αδιέξοδα που τη χαρακτηρίζουν όλη την τελευταία περίοδο και να ξανακερδίσει η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος σε κύρος και δημοτικότητα, εντός και εκτός των εθνικών της συνόρων. Δεν την απασχολεί μόνον το εσωτερικό της ακροατήριο, την ανησυχεί, όπως φαίνεται, η εικόνα της παραλυμένης Ευρώπης και ο φόβος μήπως αυτή η σπουδαία προοπτική της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης εκφυλιστεί στα δικά της χέρια, κάτω από τη συνεχιζόμενη αμφισβήτηση και την ανάπτυξη των φυγόκεντρων εθνικιστικών δυνάμεων. Η Γερμανίδα καγκελάριος θα ήθελε πάρα πολύ τώρα να αφήσει πίσω της το προσφυγικό πρόβλημα και να περάσει στην κορυφή της ατζέντας της τη στρατηγική της ενωμένης Ευρώπης. Οι απειλές που συγκεντρώνονται είναι πολλές και πρέπει να αντιδράσει δημιουργώντας ένα καινούργιο πανευρωπαϊκό μέτωπο, που θα εμπνεύσει και θα οδηγήσει στα επόμενα μεγάλα βήματα. Η επίσκεψη του Ομπάμα στην Ευρώπη και η επιρροή, φυσικά, που άσκησε εκφράζοντας την αγωνία των Ηνωμένων Πολιτειών για το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση έπαιξαν ασφαλώς έναν κρίσιμο ρόλο.

Για τη Μέρκελ, ωστόσο, δεν είναι τόσο εύκολο να γυρίσει σελίδα και να προχωρήσει στην προώθηση ενός φρεσκαρισμένου σχεδίου, όπως ακριβώς θα το ήθελε, για το μέλλον της Ευρώπης. Κάτι τέτοιο αναμφίβολα θα αναβάθμιζε τη θέση της και τον ιστορικό της ρόλο στην κεντρική ευρωπαϊκή σκηνή, αλλά δεν είναι και τόσο εφικτό να ξεδιπλωθεί υπό τις παρούσες συνθήκες. Η Μέρκελ, διανύοντας τον δεύτερο χρόνο της τρίτης θητείας της στην ηγεσία της Γερμανίας, επιθυμεί να ταυτιστεί με την έξοδο της Ευρώπης από την παρατεταμένη κρίση και με την πρόοδο της πολιτικής ένωσης (και να αποφύγει οπωσδήποτε τυχόν κατακερματισμό στα δικά της χέρια). Η περίπτωση να βρεθεί έπειτα από δύο μήνες εκτός του ευρωπαϊκού ιστού η Βρετανία είναι κάτι που προκαλεί (όχι μόνο στη Μέρκελ) πολιτικά ρίγη! Η Γερμανίδα καγκελάριος θα το παλέψει με κάθε τρόπο… Το υψηλότερο εμπόδιο μπροστά της είναι η πολιτική της μοναξιά, η έλλειψη ενός ακόμη ισχυρού πάρτενερ που θα διευκόλυνε σημαντικά το γύρισμα της κούρσας. Η έλλειψη ενός ηγέτη μεγάλης απήχησης και επιρροής στη Γαλλία δυσκολεύει πολύ τα πράγματα. Ο περίφημος γαλλο-γερμανικός άξονας δεν μπορεί να δουλέψει όταν γυρίζει η μία μόνο ρόδα, το όχημα καθηλώνεται.

Χωρίς τη Γαλλία σύμμαχο και συμπαραστάτη, όμως, η πολιτική βούληση της κ. Μέρκελ φαλκιδεύεται, η προσπάθεια περιορίζεται, τα περιθώρια για μεγάλα βήματα προς την ενοποίηση της Ευρώπης στενεύουν. Ο Ολάντ, λόγω της χαμηλής δημοτικότητας και της προεδρικής εκλογής του 2017, είναι πολιτικά παγιδευμένος. Ποιος ξέρει ποιος θα είναι ο νέος Γάλλος πρόεδρος σε ένα χρόνο; Κανείς… Η κ. Μέρκελ δεν μπορεί να κινηθεί μόνη της, αποφασιστικά. Από τη μία πλευρά, φοβάται να μην κατηγορηθεί για υπεροψία και, από την άλλη, να μην ξυπνήσει άσχημες μνήμες, σύνδρομα απέναντι σε έναν τυχόν νέο γερμανικό επεκτατισμό.

Με τη Γαλλία τα πράγματα θα ήταν αλλιώς, δύο μηχανές μαζί σε ένα όχημα και, παράλληλα, ένα… άλλοθι δημιουργικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή