Η εξέλιξη των ρομπότ απειλεί πλέον άμεσα την ανθρώπινη εργασία

Η εξέλιξη των ρομπότ απειλεί πλέον άμεσα την ανθρώπινη εργασία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kάποτε δεν ήταν παρά ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Σήμερα είναι μια ορατή απειλή για την αγορά εργασίας. Η παγκόσμια βιομηχανία των ρομπότ εκτιμάται πως θα προσεγγίσει τα 135 δισ. δολάρια έως το 2019, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας τεχνολογικών αναλύσεων IDC που δημοσιοποίησε η βρετανική εφημερίδα Financial Times. Αν και τα κεφάλαια που επενδύονται σήμερα στη βιομηχανία της ρομποτικής είναι σχετικά περιορισμένα, όλες οι ενδείξεις αντανακλούν άνοδο στο μέλλον, επισημαίνουν οι Financial Times, που στηρίζουν τα συμπεράσματά τους σε σειρά μελετών για την εξέλιξη της τεχνολογίας της ρομποτικής.

Μία από τις ισχυρότερες ενδείξεις είναι πως οι αιτήσεις ευρεσιτεχνίας που αφορούν τη ρομποτική έχουν πολλαπλασιαστεί αισθητά. Σε παγκόσμια κλίμακα, οι αιτήσεις ευρεσιτεχνίας ανά έτος έχουν τριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την IFI Claims. Μόνον η Κίνα κάλυπτε πέρυσι το 35% των αιτήσεων ευρεσιτεχνίας ρομποτικής, ποσοστό υπερδιπλάσιο από την Ιαπωνία που είναι ο ισχυρότερος ανταγωνιστής.

Ακόμη μία ισχυρή ένδειξη είναι ότι οι επενδύσεις σε καινοτομίες υπερδιπλασιάστηκαν πέρυσι στα 578 εκατ. δολάρια, όπως υπολογίζει η CB Insights. Οι επενδυτές των ρομπότ διαφοροποιούνται όλο και περισσότερο, με τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια ή private equity funds να στοχεύουν στη δημιουργία χαρτοφυλακίων στη συγκεκριμένη τεχνολογία ώστε να τα πουλήσουν σε πελάτες. Παράγοντες της αγοράς των ρομπότ, ωστόσο, επισημαίνουν πως τα κεφάλαια που επενδύονται παραμένουν μετριοπαθή. Τα τολμηρά βήματα γίνονται από νεοσύστατες και φιλόδοξες εταιρείες.

Ραγδαία ανάπτυξη

Η βιομηχανία της ρομποτικής εκτιμάται πως θα αναπτύσσεται κατά 17% ανά έτος έως το 2019, σύμφωνα με τη μελέτη της IDC. Η μεγαλύτερη επέκταση της δραστηριότητας εντοπίζεται στην Ασία, με πρωταγωνίστριες την Κίνα και την Ιαπωνία, οι οποίες βρίσκονται στα πρώτα στάδια του επανεξοπλισμού των εργοστασίων μεταποίησης. Αναλυτικότερα, η Ασία αναλογεί στο 69% όλων των δαπανών στην τεχνολογία της ρομποτικής.

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν πως οι νέες μηχανές είναι πιο ευέλικτες και φθηνές. Τα νέα ρομπότ –από τα οχήματα δίχως οδηγό και τα drone μέχρι τις μηχανές που λειτουργούν με τον άνθρωπο– έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζονται σε νέα δεδομένα.

Το Tug είναι ρομπότ που μετακινεί προμήθειες μεταξύ διαφορετικών τμημάτων στα νοσοκομεία. Το Savioke διαχειρίζεται τις διανομές σε δωμάτια ξενοδοχείων και το Locus Robotics λειτουργεί στις αποθήκες. Και έτσι όπως συνέβη με τους προσωπικούς υπολογιστές, η νέα εποχή των ρομπότ αναμένεται να εντάξει την τεχνολογία σε ακόμη περισσότερες μορφές εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή