Οι λαμπτήρες Philips αλλάζουν χέρια, ύστερα από 124 χρόνια

Οι λαμπτήρες Philips αλλάζουν χέρια, ύστερα από 124 χρόνια

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από άκαρπες προσπάθειες σχετικά με την εύρεση αγοραστή για την πώληση της ιστορικής μονάδας λαμπτήρων Philips, η ομώνυμη ολλανδική εταιρεία αποφάσισε να προχωρήσει στη δημόσια εγγραφή τουλάχιστον του 25% του μετοχικού κεφαλαίου. Ετσι η μονάδα λαμπτήρων της Philips πρόκειται να αλλάξει χέρια ύστερα από μια 124ετία, όταν ο Φρέντερικ Φίλιπς με τον γιo του άρχισαν να πωλούν πυρακτωμένες λάμπες. Σήμερα παραμένει η μεγαλύτερη μονάδα λαμπτήρων στον κόσμο, ενώ η μητρική Philips ανταγωνίζεται τη γερμανική Siemens και την αμερικανική General Electric στην αγορά ειδών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Στόχος του διευθύνοντος συμβούλου της Philips, Φρανς Βαν Χούτεν, είναι να επικεντρωθεί ο όμιλος στην αγορά ειδών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που περιλαμβάνει από σαρωτές ή σκάνερ μέχρι οδοντόβουρτσες.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, η Philips συνάντησε αρκετά εμπόδια για να πουλήσει τη μονάδα λαμπτήρων –η οποία αποτιμάται στα 5 με 5,5 δισ. ευρώ–, παρά το γεγονός ότι ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από γνωστούς επενδυτές, όπως οι κολοσσοί ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων: Blackstone Group και Apollo Global Management. «Καταλήξαμε πως η δημόσια εγγραφή είναι η κατάλληλη λύση», δήλωσε ο κ. Βαν Χούτεν σε συνέντευξη Τύπου. Στην απόφαση αυτή ελήφθησαν υπ’ όψιν αρκετές παράμετροι, από την αξία των δραστηριοτήτων της μονάδας έως το συμφέρον των εργαζομένων και των πελατών, επεσήμανε ο Ολλανδός διευθύνων σύμβουλος. Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές, η Philips είχε απογοητευτεί από τις προσφορές των υποψηφίων αγοραστών, ενώ με τη δημόσια εγγραφή των μετοχών της συγκεκριμένης μονάδας θα μπορεί να δοθεί μια αξιολόγηση ευρείας αποδοχής. Η δημόσια εγγραφή θα λάβει χώρα στο Xρηματιστήριο Euronext του Aμστερνταμ. Αρχικά θα πουληθεί το 25%, με σκοπό να διατεθεί το υπόλοιπο των μετοχών μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η Philips δεν είναι ο μοναδικός όμιλος που επέλεξε την πώληση της μονάδας λαμπτήρων. Οι αποφάσεις αυτές, όμως, φαίνεται να είναι πιο περίπλοκες στην εφαρμογή τους. Το 2013, η Siemens ανεξαρτητοποίησε τη μονάδα λαμπτήρων Osram αλλά διατήρησε στην κυριότητά της αξιόλογο ποσοστό, δηλαδή το 17% του μετοχικού κεφαλαίου. Eκτοτε η Siemens, ως μεγαλύτερος μέτοχος, έχει συγκρουστεί με τη διοίκηση για ζητήματα στρατηγικής και προσπάθησε πέρυσι να απαλλαγεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο.

Στη Philips, τα έσοδα της μονάδας λαμπτήρων έφθασαν πέρυσι τα 547 εκατ. ευρώ, με πωλήσεις 7,47 δισ. ευρώ. Ο όμιλος ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την αποχώρηση από την παγκόσμια αγορά το 2013, ενώ αφαίρεσε τη λέξη «ηλεκτρονικά» από την αρχική ονομασία του «Royal Philips Electonics», σηματοδοτώντας τότε τη σταδιακή αποχώρησή του από την αγορά καταναλωτικών ειδών. Τα σενάρια για το μέλλον ήδη μονοπωλούν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Αναλυτές της αγοράς προεξοφλούν πως είναι πιθανόν να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στην ιστορική μονάδα λαμπτήρων της Philips και την Osram. Προηγουμένως, όμως, θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί η δημόσια εγγραφή του 25% της μονάδας, η χρονική στιγμή της οποίας θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ολλανδικού ομίλου.

Με την είδηση, ωστόσο, οι επενδυτές τήρησαν επιφυλακτική στάση, οδηγώντας την τιμή της μετοχής της Philips σε πτώση. Τόσο η μονάδα της Philips όσο και η Osram αντιμετωπίζουν μεγάλες πιέσεις στις τιμές των λαμπτήρων Led και των παραδοσιακών λαμπών, οι οποίες επισκιάζουν την προοπτική αύξησης των κερδών τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή