Νέο ρευστό 5 δισ. δολ. τυπώνει η Ζιμπάμπουε

Νέο ρευστό 5 δισ. δολ. τυπώνει η Ζιμπάμπουε

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με την έλλειψη ρευστότητας η κεντρική τράπεζα της Ζιμπάμπουε τυπώνει νέο νόμισμα συνολικής αξίας 5 δισ. δολαρίων. Προκαλεί, έτσι, σειρά επικρίσεων, καθώς το νέο νόμισμα δεν αντιστοιχεί σε πραγματική αξία και αντιμετωπίζεται από τους κατοίκους της χώρας ως το πρώτο βήμα προς το παλαιό εγχώριο δολάριο, το οποίο εγκαταλείφθηκε πριν από επτά χρόνια, όταν ο πληθωρισμός έφτασε στο ασύλληπτο επίπεδο του 500.000.000.000%. Οπως ανακοίνωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, θα διανεμηθούν τραπεζογραμμάτια του νέου νομίσματος με ονομαστική αξία από δύο έως 20 δολάρια ΗΠΑ. Τα χαρακτήρισε, μάλιστα, «τραπεζογραμμάτια ομόλογα», χωρίς να διευκρινίσει με ποιο τρόπο θα εγγυηθεί η κεντρική τράπεζα την αξία των χαρτονομισμάτων.

Η έλλειψη ρευστότητας στη χώρα έχει ήδη εξωθήσει τις τράπεζες να κλείσουν ορισμένα ΑΤΜ. Οι πολίτες της Ζιμπάμπουε χρησιμοποιούν ένα μείγμα νομισμάτων, μεταξύ των οποίων το αμερικανικό δολάριο, το κινεζικό γουάν και το ραντ Νοτίου Αφρικής. Μιλώντας στο Bloomberg, έμποροι στη Ζιμπάμπουε χαρακτήρισαν το νέο νόμισμα «χρήμα-ζόμπι που παρήχθη από το τίποτα» και διαμαρτύρονται ότι δεν θα μπορούν να πληρώσουν τους προμηθευτές τους με αυτό. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα μετατραπεί σε ραντ το 40% και σε ευρώ το 10% όλων των καταθέσεων που έχουν προκύψει από εξαγωγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή