Μείωση κινεζικών εισαγωγών, εξαγωγών

Μείωση κινεζικών εισαγωγών, εξαγωγών

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδείξεις περαιτέρω επιβράδυνσης καταγράφει η οικονομία της Κίνας, καθώς τα τελευταία στοιχεία καταδεικνύουν μείωση τόσο των εξαγωγών όσο και των εισαγωγών στη δεύτερη οικονομία στον κόσμο κατά τον Απρίλιο. Την ίδια στιγμή πάντως, το εμπορικό πλεόνασμα του ασιατικού οικονομικού γίγαντα διευρύνεται περαιτέρω επαναφέροντας ένταση στις εμπορικές σχέσεις με την Ουάσιγκτον και καθιστώντας το Πεκίνο στόχο νέων αμερικανικών επικρίσεων.

Οι κινεζικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις για υποχώρηση 0,1%. Αντέστρεψαν έτσι τη βελτίωση που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο, οπότε οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 11,5%. Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές, αυτές κατέγραψαν πτώση 10,9% επιτείνοντας περαιτέρω την πτώση του 7,6% που είχαν σημειώσει τον Μάρτιο.

Τα επιμέρους στοιχεία καταδεικνύουν, πάντως, αύξηση των εισαγωγών σιδηρομεταλλεύματος, χαλκού και πετρελαίου, που οφείλεται στις ενισχυμένες δαπάνες για έργα υποδομής, καθώς και στην ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων. Συνολικά τα στοιχεία καταδεικνύουν αναμφισβήτητα τη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης για τις κινεζικές εξαγωγές και τη συνεπακόλουθη αποδυνάμωση του κινεζικού εμπορίου. Σκιαγραφούν, ωστόσο, μια εικόνα καλύτερη από εκείνη του πρώτου τριμήνου, κατά τη διάρκεια του οποίου σημείωσαν πτώση οι εξαγωγές κατά 9% και οι εισαγωγές κατά 13%.

Επιβράδυνση ανάπτυξης

Εχουν προηγηθεί τα στοιχεία για την αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, οπότε σημειώθηκε ανάπτυξη με ετήσιο ρυθμό 6,7% και γενικότερα η κινεζική οικονομία εμφάνισε τάσεις σταθεροποίησης έστω και σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Πολλοί οικονομικοί αναλυτές εκφράζουν, πάντως, φόβους ότι η βελτίωση στην εικόνα της Κίνας είναι φαινομενική και απορρέει κυρίως από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα τόνωσης της κινεζικής οικονομίας που έχει προωθήσει το Πεκίνο στην προσπάθειά του να τη μετασχηματίσει και να τη στρέψει στις υπηρεσίες και στην εγχώρια κατανάλωση, περιορίζοντας την εξάρτησή της από τη βαριά βιομηχανία και τη μεταποίηση.

Σε ό,τι αφορά το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, διογκώθηκε περαιτέρω, φτάνοντας στα 45,5 δισ. δολάρια και καταγράφοντας αύξηση τόσο από τον Μάρτιο, οπότε βρισκόταν στα 29,86 δισ. δολάρια, όσο και από την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, οπότε βρισκόταν στα 34 δισ. δολάρια. Οπως επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal, οικονομικοί αναλυτές προεξοφλούν πως το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας προστίθεται έτσι στη σειρά των εμπορικών διενέξεων με την Ουάσιγκτον, διατηρώντας τη δεύτερη οικονομία του κόσμου στην ατζέντα της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ.

Σημειωτέον ότι την περασμένη εβδομάδα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών συμπεριέλαβε την Κίνα στον κατάλογο των πέντε χωρών τις οποίες προτίθεται να πιέσει συστηματικά για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες ανισορροπίες στις εμπορικές τους συναλλαγές με τις ΗΠΑ.

Η σχετική έκθεση που συνόδευε τον κατάλογο αναφέρει πως η Ουάσιγκτον θα χρησιμοποιήσει νέα μέσα για να παρακολουθεί όσες χώρες εμφανίζουν μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα. Αποφεύγει, πάντως, να κατηγορήσει το Πεκίνο για χειραγώγηση του νομίσματος, κάτι που επισείει οικονομικές κυρώσεις.

Περιορίστηκαν στα 13,3 δισ. δολ. οι εκροές

Καθώς εντείνονται οι ενδείξεις για περαιτέρω επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας συνεχίζονται οι εκροές κεφαλαίων από την Κίνα. Ετσι, τον Απρίλιο εγκατέλειψαν τη χώρα 13,3 δισ. δολάρια, που, πάντως, είναι σαφώς λιγότερα από τις εκροές ύψους 37 δισ. δολαρίων οι οποίες κατεγράφησαν τον Μάρτιο. Σύμφωνα με το Reuters, η επιβράδυνση στις εκροές κεφαλαίων καταδεικνύει την εμπιστοσύνη που έχει πλέον η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ότι ενισχύεται το γουάν και κατά συνέπεια περιορίζει τις παρεμβάσεις της στην αγορά για τη στήριξή του. Το γουάν έχει συνολικά ανατιμηθεί κατά 14,8 % έναντι του δολαρίου τους τελευταίους 4 μήνες.

Εξάλλου, το Σάββατο η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι τον περασμένο μήνα αυξήθηκαν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας κατά 7,09 δισ. δολάρια φτάνοντας στα 3,22 τρισ. δολάρια. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αποδίδουν, πάντως, την αύξηση στην ενίσχυση του κινεζικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού. Σημειωτέον ότι η κινεζική οικονομία εξακολουθεί να αποτελεί παράμετρο που εξετάζει η Federal Reserve στις αποφάσεις της για τη νομισματική της πολιτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή