Ο «Δρόμος του Μεταξιού» περνάει από το Καζαχστάν

Ο «Δρόμος του Μεταξιού» περνάει από το Καζαχστάν

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες επενδύσεις ύψους 1,9 δισ. δολαρίων σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η Κίνα στον αγροτικό κλάδο του Καζαχστάν, επεκτείνοντας τα έργα του «Ταμείου του Δρόμου του Μεταξιού» πέραν των υποδομών και στα βοοειδή και τα λαχανικά. Σε ανακοίνωσή της η αναπληρώτρια υπουργός Γεωργίας του Καζαχστάν, Γκουλμίρα Ισάγιεβα, δήλωσε ότι το «Ταμείο του Δρόμου του Μεταξιού» της Κίνας με κεφάλαια 40 δισ. δολαρίων συνολικά θα επενδύσει σε τρία έργα. Ενα από αυτά θα είναι η μετακίνηση τριών εργοστασίων επεξεργασίας ντομάτας από την Κίνα στο Καζαχστάν. «Οι κινεζικές εταιρείες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την αγροτική μας παραγωγή και εμείς μπορούμε να την εξάγουμε ολόκληρη στην Κίνα», προσέθεσε.

Το Καζαχστάν είναι η όγδοη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο στις εξαγωγές σιταριού. Ωστόσο η αγροτική της βιομηχανία, η οποία ως επί το πλείστον θεμελιώθηκε την περίοδο του υπαρκτού σοσιαλισμού και επί Νικίτα Χρουστσόφ, είναι ανεπαρκής. Η κυβέρνηση ευελπιστεί πως με τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας και της κτηνοτροφίας θα δώσει και άλλες διεξόδους στην οικονομία. Η χώρα εξαρτάται κυρίως από το πετρέλαιο και, ως εκ τούτου, είναι εκτεθειμένη σε όλες τις μεταβολές της τιμής του. Φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας του Καζαχστάν είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων 20 ετών. Πάντως, το 2010, όταν η Κίνα ενδιαφερόταν για μίσθωση μεγάλων εκτάσεων για γεωργική χρήση, οργανώθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις και η επένδυση ακυρώθηκε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή