Στροφή στην ιδιωτική υγεία λόγω κατάρρευσης του ουγγρικού ΕΣΥ

Στροφή στην ιδιωτική υγεία λόγω κατάρρευσης του ουγγρικού ΕΣΥ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δραματική επιδείνωση των συνθηκών στα κρατικά νοσοκομεία της Ουγγαρίας ωθεί τον κόσμο να αναζητήσει την παροχή υπηρεσιών Υγείας στον ιδιωτικό τομέα. Οι ιδιωτικές δαπάνες έχουν υπερδιπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες στην Ουγγαρία, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ. Την ίδια ώρα, οι ασθενείς στα κρατικά νοσοκομεία αναγκάζονται να προμηθεύονται μόνοι τους ακόμη και χαρτί υγείας. Στις όχθες του Δούναβη εντός των ορίων της Βουδαπέστης, ο Ουκρανός επιχειρηματίας Ιγκορ Ιανκοβφσκι χτίζει νοσοκομείο με 130 κλίνες και επτά χειρουργεία. Το έργο κοστολογείται στα 62 εκατ. δολάρια και πρόκειται να εγκαινιαστεί το 2018. Επενδύσεις σε ιδιωτικό νοσοκομείο σχεδιάζει, επίσης, η OTP Bank, που είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ουγγαρία. «Τα ιδιωτικά νοσοκομεία αρχίζουν να αυξάνονται μαζικά», παρατηρεί ο Εσζνερ Σίνκο, ειδικός επί θεμάτων Υγείας στο Πανεπιστήμιο Σεμελβάις του Βουκουρεστίου. «Αυτές οι δραστηριότητες θα επεκταθούν με υψηλούς ρυθμούς κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους».

Η μείωση των κρατικών επενδύσεων στο δημόσιο σύστημα υγείας –στο οποίο είχαν συνηθίσει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες– έχει αναγκάσει τους πάντες να βάλουν το χέρι βαθύτερα στην τσέπη. Το 2013, τα χρήματα που κατέβαλαν οι Ούγγροι πολίτες αντιστοιχούσαν στο 35% όλων των δαπανών στον κλάδο Υγείας. Είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Κεντρική Ευρώπη. Οι περισσότερες από αυτές τις δαπάνες είναι πληρωμές «ευγνωμοσύνης», δηλαδή χρήματα που δίνονται άτυπα σε ιατρούς και νοσοκόμες των κρατικών νοσοκομείων για να έχουν οι ασθενείς καλύτερη μεταχείριση. Αυτή η προθυμία εξάπτει το ενδιαφέρον των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων. Η Penta, μια εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων με συμφέροντα στην Τσεχία και στη Σλοβακία, εξετάζει το ενδεχόμενο να επενδύσει και στην Ουγγαρία. Κατέχει ήδη 14 νοσοκομεία στη Σλοβακία και πλειοψηφικό μερίδιο στην EMC, που είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος νοσοκομείων στην Πολωνία.

Εν τω μεταξύ, το ιατρικό προσωπικό που έχει παραμείνει στη χώρα είναι χαμηλόμισθο και εξαντλημένο από τις υπερβολικές ώρες εργασίας. Εχουν ήδη μεταναστεύσει χιλιάδες ιατροί και νοσηλεύτριες στις πλουσιότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης τα τελευταία χρόνια. Μέχρι το 2013, οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας μείωσαν τις δαπάνες στο δημόσιο σύστημα υγείας στο 10% του προϋπολογισμού, αντανακλώντας το χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ των 34 κρατών-μελών του ΟΟΣΑ. Εκεί αποδίδεται, εν μέρει, το υψηλότερο ποσοστό των θανάτων από καρκίνο και ο χαμηλότερος αριθμός σαρωτών CT και MRI, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Οι τοπικές αρχές προσπαθούν να υποβαθμίσουν δημοσιεύματα για την εξάπλωση ιώσεων στα κρατικά νοσοκομεία λόγω έλλειψης προϊόντων αποστείρωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή