Εταιρείες ανοχύρωτες στη διαφθορά

Εταιρείες ανοχύρωτες στη διαφθορά

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαφθορά ζει και βασιλεύει παγκοσμίως, ενώ το νομικό οπλοστάσιο των διαφόρων κρατών δεν είναι αρκετά ισχυρό ώστε να αποτελέσει αξιοσημείωτο αποτρεπτικό παράγοντα, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε μεταξύ ανώτατων στελεχών επιχειρήσεων από 12 χώρες του κόσμου.

Ποσοστό 80% εκ των 500 ανώτατων στελεχών που πήραν μέρος στην έρευνα παραδέχθηκε ότι έχει εντοπίσει κρούσματα διαφθοράς και δωροδοκίας στην εταιρεία όπου εργάζεται, σύμφωνα με έρευνα του δικηγορικής εταιρείας Eversheds του Λονδίνου. Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 59% των συμμετασχόντων παραδέχθηκε ότι η πολιτική κατά της διαφθοράς που ακολουθεί η εταιρεία όπου εργάζεται δεν είναι αποτελεσματική. Αντικείμενο της έρευνας με τίτλο «Κάτω από την επιφάνεια», της δικηγορικής εταιρείας Eversheds, ήταν να εξεταστεί με ποιο τρόπο αντιδρούν οι εταιρείες σε περιπτώσεις δωροδοκίας και διαφθοράς. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν μια συγκεχυμένη εικόνα. Τα ανώτατα στελέχη των εταιρειών, δηλαδή στελέχη που είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αντιλαμβάνονται σαφέστατα τη βαρύτητα του ζητήματος και πόσο αρνητικές επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει στα κέρδη και στη φήμη της εταιρείας, ωστόσο αποτυγχάνουν να προωθήσουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να προλάβουν, να παρακολουθήσουν και τελικά να αντιμετωπίσουν περιπτώσεις διαφθοράς.

Σχεδόν όλα τα στελέχη που πήραν μέρος στην έρευνα (95%) απάντησαν ότι η δωροδοκία και η διαφθορά αποτελούν σημαντικό ζήτημα για την εταιρεία τους. Ωστόσο μόλις το 32% εξ αυτών κατανοεί την πολιτική κατά της δωροδοκίας που εφαρμόζεται και μόλις το 45% θεωρεί ότι έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο. Το γεγονός ότι μόλις το 9% των ερωτηθέντων θεωρεί τις νομικές περιπλοκές που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει εξαιτίας μιας περίπτωσης δωροδοκίας ή διαφθοράς ως ισχυρό αποτρεπτικό παράγοντα αποκαλύπτει την ανεπάρκεια της νομοθεσίας που εφαρμόζεται από τα διάφορα κράτη. Αντιθέτως, το 61% των στελεχών θεωρεί ότι η διαφθορά είναι σοβαρό ζήτημα διότι η αποκάλυψη μιας υπόθεσης και η διενέργεια ποινικής έρευνας θα μπορούσαν να πλήξουν τα εμπορικά συμφέροντα της εταιρείας που εμπλέκεται.

«Οι εταιρείες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η προσέγγισή τους στην καταπολέμησης της δωροδοκίας και της διαφθοράς είναι η κατάλληλη και ότι είναι και εμπορικά βιώσιμη. Γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να βασίζονται λιγότερο στην πολιτική και να επικεντρωθούν περισσότερο στο πώς θα δημιουργήσουν την κατάλληλη κουλτούρα και περιβάλλον», σχολιάζει ο κ. Νιλ Βλάντελ, επικεφαλής της ομάδας απάτης και ερευνών της Eversheds. Τα στελέχη που πήραν μέρος στην έρευνα παραδέχονται σε ποσοστό 87% ότι η πολιτική κατά της διαφθοράς που εφαρμόζει η εταιρεία όπου εργάζονται καθιστά πιο δύσκολη την επίτευξη επιχειρηματικών στόχων, ενώ σχεδόν ένα στα πέντε στελέχη (19%) ανησυχεί ότι οι υπάλληλοί του θα κατέφευγαν σε δωροδοκία ή διαφθορά στην περίπτωση που θα πρέπει να πετύχουν φιλόδοξους εμπορικούς στόχους. Μόλις το 33% των στελεχών ομολογεί πως διενεργεί ειδική έρευνα για περιπτώσεις δωροδοκίας σε υποθέσεις εξαγοράς ή συγχώνευσης με άλλη εταιρεία.

Ενδιαφέρουσα είναι και η αντίδραση των στελεχών από διαφορετικές χώρες όταν έρχονται αντιμέτωπα με υποθέσεις διαφθοράς εντός της εταιρείας τους. Από το 80% των στελεχών που έχουν εντοπίσει υποθέσεις διαφθοράς, μόλις το 51% είχε πάρει την απόφαση να αναφέρει από μόνο του την περίπτωση στις διωκτικές αρχές και το 32% είχε ενημερώσει την κανονιστική αρχή. Η έρευνα της Eversheds αποκαλύπτει σημαντικές διαφορές και ανάλογα με τη χώρα. Το 72% των στελεχών κινεζικών επιχειρήσεων ανέφερε ότι είχε ενημερώσει τις διωκτικές αρχές, ενώ μόλις το 43% είχε κάνει το ίδιο στη Βρετανία και μόλις το 26% στη Βραζιλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή