Τα ευρυζωνικά δίκτυα της Deutsche Telekom ερευνά η Κομισιόν

Τα ευρυζωνικά δίκτυα της Deutsche Telekom ερευνά η Κομισιόν

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερευνα για απόφαση της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής τηλεπικοινωνιών Bundesnetzagentur (BNetzA) ξεκίνησε επισήμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η έρευνα αφορά την πρόθεση της BNetzA να επιτρέψει στην Deutsche Telekom (DT) να αναπτύξει το ευρυζωνικό της δίκτυο μέσω της τεχνολογίας vectoring σε περιοχές στις οποίες πριν δεν της επιτρέπονταν. Η τεχνολογία vectoring αναβαθμίζει τα υφιστάμενα δίκτυα χαλκού προσφέροντας αυξημένες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων. Ωστόσο, η αξιοποίηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας μπορεί να γίνει μόνον από τον κάτοχο της γραμμής, ενώ ένας ανταγωνιστής (εναλλακτικός πάροχος) έχει τη δυνατότητα μόνον στη μεταπώληση της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Ως συνέπεια το προϊόν δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί στον σχεδιασμό από τον εναλλακτικό πάροχο, όπως ακριβώς συνέβαινε τα πρώτα χρόνια της απελευθέρωσης των τηλεπικοινωνιών, δηλαδή πριν από τη δυνατότητα αποδεσμοποίησης της γραμμής από τον κυρίαρχο πάροχο.

«Η Επιτροπή», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «αναγνωρίζει ότι η πρόταση της BNetzA μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των ταχυτήτων σε περίπου 6 εκατομμύρια νοικοκυριά… αλλά η πρόταση πιθανώς να έχει σημαντικές περιοριστικές επιπτώσεις στους εναλλακτικούς παρόχους που αποκτούν πρόσβαση από τη DT, προκειμένου να ολοκληρώσουν την παροχή υπηρεσιών στους πελάτες τους».

Σημειώνεται ότι πριν από την αντίδραση της Κομισιόν υπήρξε παρέμβαση από περίπου 29 επαγγελματικούς φορείς της Γερμανίας. Οι επαγγελματικοί φορείς στην επιστολή τους προς τον επίτροπο Γκ. Ετινγκερ υπογράμμισαν τον κίνδυνο μονοπωλίου μέσω της τεχνολογία vectoring. Η Κομισιόν έχει περιθώριο τριών μηνών να εξετάσει το θέμα και είτε να άρει τις επιφυλάξεις της είτε να εκδώσει σύσταση, την οποία η BNetzA πρέπει να λάβει υπ’ όψιν στη σχετική απόφασή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή