Αν ο Τραμπ χαιρέτιζε το Brexit

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι 24 Ιουνίου και η πλειοψηφία των Βρετανών έχει ψηφίσει την αποχώρηση της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις επικείμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνει πως η νίκη των Βρετανών είναι πηγή έμπνευσης για εκείνον και προτείνει ανάλογο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA) και τη Συνεργασία του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership) στους Αμερικανούς πολίτες. Σε αυτό το υποθετικό σενάριο, η στήλη Breakingviews απέκτησε ένα αντίτυπο της ομιλίας του κ. Τραμπ (τα τρία τέταρτα της οποίας είναι ένας συνδυασμός προηγούμενων σχολίων του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών αυτολεξεί.)

«Μόλις έκλεισα το τηλέφωνο με τον Βρετανό πολιτικό φίλο μου Μπόρις Τζόνσον. Του έδωσα τα συγχαρητήριά μου γι’ αυτήν τη μεγάλη νίκη του. Επεισε τους πολίτες της Βρετανίας να κάνουν αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε κι εμείς εδώ.

Οι Βρετανοί πραγματοποίησαν δημοψήφισμα και αποφάσισαν ότι ανέχτηκαν αρκετά. Δεν θα ξαναστείλουν καλά προϊόντα από τον εγχώριο μεταποιητικό κλάδο στο εξωτερικό. Δεν θα επιτρέψουν στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών να αποφασίζουν για το σχήμα της μπανάνας που εισάγουν ή οτιδήποτε άλλο. Είναι τρελό.

Δεν θα δίνεται άλλη εργασία στους Ρουμάνους υδραυλικούς, που κανονικά ανήκει στους Βρετανούς εργαζομένους. Δεν θα επιτρέπεται στους μετανάστες να διασχίζουν τη Μάγχη. Η μετανάστευση είναι ένα φρικτό φαινόμενο στην Ευρώπη.

Μπορεί να έχουμε πολεμήσει με τους Βρετανούς όλα αυτά τα χρόνια. Προσπάθησαν να εμποδίσουν την είσοδό μου στη χώρα. Γνωρίζω πολύ καλά τη Μεγάλη Βρετανία. Εχω κάνει πολλές επενδύσεις στη χώρα. Οι Βρετανοί στέλνουν ένα μήνυμα τόσο ξεκάθαρο όσο ξάστερη μπορεί να είναι μια ημέρα δίπλα στη λιμνούλα: Δεν θα παραδώσουμε πια τη χώρα αυτή ή τον λαό της στο φάλτσο τραγούδι της παγκοσμιοποίησης.

Πρώτες απ’ όλους οι ΗΠΑ θα είναι το βασικό και σημαντικότερο θέμα της κυβέρνησής μου.

Aυτό δεν μπορείτε να το εξασφαλίσετε από την ανέντιμη Χιλαρι και τον ψεύτη Μπιλ. Αυτοί είναι που μας δημιούργησαν όλα αυτά τα προβλήματα. Είναι μια ολοκληρωτική καταστροφή. Δεν θα συνάψω καμία συμφωνία που να περιορίζει τη δυνατότητα των ΗΠΑ να διαχειρίζονται τις υποθέσεις τους. Η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA) υπήρξε ένας όλεθρος και έχει στερήσει τις πολιτείες μας από τη μεταποίηση και τις δουλειές μας. Ποτέ ξανά. Μόνον το αντίθετο θα γίνει. Θα διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας μας και θα δημιουργήσουμε νέες. Θα υπάρξουν συνέπειες στις εταιρείες που αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ για να τις εκμεταλλευτούν αργότερα. Ας υποθέσουμε ότι η Ford μεταφέρεται στο Μεξικό. Εάν επιθυμούν να πουλήσουν τα αυτοκίνητά τους στις ΗΠΑ, θα πρέπει να πληρώσουν τον ανάλογο φόρο. Δεν θα κτίσουν το εργοστάσιό τους στο Μεξικό. Θα το χτίσουν στις ΗΠΑ.

Θα επαναδιαπραγματευτούμε τη NAFTA ή θα τη διαλύσουμε. Διότι, όπως γνωρίζετε, κάθε συμφωνία εμπεριέχει ρήτρα για την απάτη. Και έχουμε εξαπατηθεί από όλες αυτές τις χώρες.

Το εμπορικό έλλειμμα στη μεταποίηση προσεγγίζει το ένα τρισ. δολάρια. Ανοικοδομούμε άλλες χώρες όσο αποδυναμώνουμε τη δική μας. Βάζοντας ένα τέλος στην κλεψιά των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, θα αποκτήσουμε τους απαραίτητους πόρους για να ανοικοδομήσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας και να αποκτήσουμε εκ νέου την οικονομική ανεξαρτησία και ισχύ μας.

Είμαι ο μοναδικός υποψήφιος που κατανοεί το πρόβλημα και γνωρίζει πώς να το διορθώσει. Οπως έπραξαν οι Βρετανοί –και όπως θα έπραττε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ– θα πάρουμε πίσω τον έλεγχο της χώρας μας. Δεν με ενδιαφέρει εάν είστε Δημοκρατικοί ή Ρεπουμπλικανοί ή εάν έχετε στηρίξει τον Μπέρνι Σάντερς. Είναι απαράδεκτο αυτό που έκαναν οι Δημοκρατικοί σε αυτόν τον άνθρωπο. Είχε κάθε δίκιο να πει πως η NAFTA και η συμφωνία του Ειρηνικού είναι αισχρές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή