Προετοιμασία τραπεζών έναντι ενδεχόμενου Brexit ζητεί η ΕΚΤ

Προετοιμασία τραπεζών έναντι ενδεχόμενου Brexit ζητεί η ΕΚΤ

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζήτησε από τις διοικήσεις μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών να την ενημερώσουν λεπτομερώς για τα μέτρα που λαμβάνουν ώστε να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης ζήτησαν να πληροφορηθούν πώς θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες το σοκ που θα προκαλούσε το Brexit στις αγορές, αλλά και τι αλλαγές θα έκαναν στο επιχειρηματικό τους μοντέλο ώστε να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση.

Η κίνηση της ΕΚΤ εντάσσεται στον ρόλο της ως εγγυητή της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη, ο οποίος πρέπει να προετοιμάζεται για κάθε αρνητικό ενδεχόμενο, παράλληλα όμως αντανακλά την αυξανόμενη αβεβαιότητα για την έκβαση του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η διοίκηση της ΕΚΤ έχει αποστείλει επιστολές με τις οποίες ζητάει πληροφορίες σε τράπεζες που έχουν μεγάλη έκθεση στη Βρετανία. Ως μοναδική εποπτική αρχή για τις 129 συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης η ΕΚΤ θέλει να εξετάσει τι είδους έκθεση έχουν τράπεζες στη Βρετανία και τι σχέδια έκτακτης ανάγκης έχουν επεξεργαστεί ώστε να προετοιμαστούν για κάθε πιθανό ενδεχόμενο. «Ο τομέας εποπτείας τραπεζών της ΕΚΤ έχει έρθει σε επαφή με τις σχετικές τράπεζες ώστε να διασφαλίσει ότι έχουν εκτιμήσει επαρκώς τα ρίσκα και ότι έχουν προετοιμαστεί για όλα τα πιθανά αποτελέσματα», δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της ΕΚΤ. Η Βρετανία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως και η δεύτερη μεγαλύτερη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πολλές από τις μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν σημαντικές λειτουργίες στο Λονδίνο, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη αγορά συναλλάγματος στον κόσμο και ένα από τα μεγάλα τραπεζικά κέντρα της υφηλίου. Πηγή που εργάζεται σε μεγάλη γερμανική τράπεζα αποκάλυψε στο Reuters ότι η ΕΚΤ ζήτησε πληροφορίες για την έκθεση της τράπεζας στη λίρα, τη γενικότερη έκθεσή της στη Βρετανία μέσω ομολόγων, μετοχών και τραπεζικών δανείων. «Μας ρώτησαν επίσης πώς το Brexit θα μπορούσε να επηρεάσει το επιχειρηματικό μας μοντέλο», είπε η πηγή στο Reuters.

Η ΕΚΤ ενδεχομένως έχει την πολυτέλεια να τηρεί πιο ανοιχτή στάση ρωτώντας τις τράπεζες τι μέτρα έχουν λάβει για το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ενωση από τη στάση που είχε τηρήσει απέναντι στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δεδομένου ότι η Βρετανία δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης. Κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης δημοσίου χρέους, αξιωματούχοι της ΕΚΤ είχαν υποβαθμίσει το ζήτημα των σχεδίων έκτακτης ανάγκης που είχαν κάνει ώστε να προετοιμαστούν σε ενδεχόμενο Grexit, γνωρίζοντας τις πολιτικές επιπτώσεις που θα είχε η έξοδος στην Ευρωζώνη. Πηγές από άλλες γερμανικές τράπεζες που έχουν εμπλακεί στις προετοιμασίες για ενδεχόμενο Brexit είπαν στο Reuters ότι κατά τις επαφές με την ΕΚΤ συζητήθηκαν και θέματα όπως η χρηματοδότηση εισαγωγών και εξαγωγών και δάνεια προς βρετανικές επιχειρήσεις ή προς γερμανικές επιχειρήσεις με σημαντικό κύκλο εργασιών στη Βρετανία.

Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζ. Οσμπορν προειδοποίησε ότι 285.000 θέσεις εργασίας, κυρίως στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, κινδυνεύουν να χαθούν στο Σίτι του Λονδίνου εάν οι πολίτες ταχθούν υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. Ο κ. Οσμπορν τόνισε χθες πως 285.000 θέσεις εργασίας στον εγχώριο κλάδο παροχής χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών συνδέονται με επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ευρώπη.

Ο κ. Οσμπορν, ένας από τους επικρατέστερους υποψηφίους για την αντικατάσταση του Ντέιβιντ Κάμερον στην ηγεσία των Συντηρητικών, υπολογίζει ότι περίπου 100.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών συνδέονται απευθείας με εξαγωγές στην Ε.Ε. Ακόμη 185.000 θέσεις εργασίας εξαρτώνται από την έμμεση ζήτηση που προκύπτει από αυτές τις συναλλαγές με τα 27 υπόλοιπα κράτη-μέλη. Στην έρευνα του υπουργείου Οικονομικών τονίζεται ότι το 33% των εξαγωγών της Βρετανίας απορροφείται από την Ε.Ε. Στο πλαίσιο ενός φόρουμ που πραγματοποίησαν οι Financial Times στις αρχές της εβδομάδας, ο κ. Οσμπορν είπε ότι ο κλάδος παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αναλογεί σε εξαγωγές 69 δισ. στερλινών ή 87,53 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. «Μια ψήφος υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε θα θέσει όλα αυτά σε κίνδυνο», δήλωσε ο κ. Οσμπορν. «Θα προκληθεί καταστροφή στις στις επιχειρήσεις, στις επενδύσεις και στα εισοδήματα», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή